Litva zatvorila dva granična prijelaza s Bjelorusijom, raste strah od Wagnerovaca

Foto: Twitter

Litavska vlada u srijedu je odlučila zatvoriti dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog “geopolitičkih okolnosti” nastalih pošto je Bjelorusija prihvatila pripadnike ruske plaćeničke skupine Wagner.

Dva granična prijelaza, koja se nisu koristila za komercijalna vozila, bit će zatvorena od petka, objavila je Litva. Susjedna Poljska zatvorila je ove godine sve osim jednoga graničnog prijelaza prema Bjelorusiji zbog uhićenja novinara poljskog porijekla i izgona poljskih diplomata.

Poljsko-bjeloruski reporter Andrzej Poczobut osuđen je na osam godina zatvora zbog kritičkog izvještavanja o režimu u Minsku koji je naklonjen Moskvi. Osim toga, Poljska je prošli tjedan objavila da planira rasporediti dodatnih 10 000 vojnika na granici s Bjelorusijom koji će se pridružiti već raspoređenim vojnicima.

U Poljskoj već dulje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju. Prošle godine Poljska je osigurala visokom ogradom 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom, a u listopadu će istodobno s parlamentarnim izborima održati referendum o tome treba li je očuvati.



Komentari