Ljudi u eurozoni i dalje očekuju slabiji rast plaća od inflacije

Foto: Pixabay

Potrošači u eurozoni procjenjuju da će im nominalna primanja u idućih godinu dana rasti tek nešto više od jedan posto, uz gotovo četiri puta snažniji očekivani rast cijena, pokazali su rezultati mjesečnog istraživanja Europske središnje banke (ECB).

Za godinu dana inflacija bi prema očekivanjima potrošača trebala iznositi 4,1 posto, pokazalo je u utorak istraživanje ECB-a, provedeno u travnju među 14 tisuća ispitanika iz šest vodećih gospodarstava eurozone.

U ožujku potrošači su očekivali da će iznositi pet posto.

I za tri godine cijene bi trebale rasti nešto blaže no što su donedavno prognozirali, za 2,5 posto. Prema prethodnoj anketi prognozirali su da će početkom proljeća iduće godine stopa inflacije iznositi 2,9 posto.



Nominalna primanja trebala bi pak za godinu dana porasti za 1,1 posto, procjenjuju potrošači, nešto slabije no što su prognozirali u ožujku.

Njihova očekivanja nominalnog rasta potrošnje blago su pogoršana, iskazana u prognoziranoj stopi rasta od 3,8 posto, u usporedbi s 4,1 posto prognoziranih u ožujku.

Neznatno su pak poboljšana njihova očekivanja kretanja gospodarske aktivnosti u eurozoni u idućih 12 mjeseci, prema kojima bi pad gospodarstva do kraja travnja trebao iznositi 0,8 posto. Mjesec dana ranije očekivali su 1-postotni pad.

Stopa nezaposlenosti trebala bi po njima krajem travnja iduće godine iznositi 11,2 posto, što je za pola postotnog boda niže no što su prognozirali u ožujku.

Očekivanja građana o dostupnosti kredita nisu se promijenila u usporedbi s ožujkom, što znači da i dalje očekuju otežan pristup kreditiranju tijekom idućih godinu dana, pokazalo je najnovije istraživanje ECB-a.

Komentari