Macronova najava obveznog cijepljenja zdravstvenih radnika i uvođenje covid potvrda naljutila Francuze

Nato

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ima plan o obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika kao i da Covid potvrda bude ulaznica za mjesta kao što su kina i restorani. Protiv toga je u subotu navečer prosvjedovalo više od stotinu tisuća Francuza jer oni smatraju da se tim planom narušava sloboda izbora onih koji se ne žele cijepiti.

Diljem Francuske održano je 137 prosvjeda na kojima se okupilo 114 tisuća prosvjednika, od čega 18 tisuća u Parizu, objavilo je francusko ministarstvu unutarnjih poslova.

Već se ranije prosvjedovalo protiv tih mjera, a policija je čak upotrijebila suzavac da bi rastjerala prosvjednike.

“Svatko je vladar svog tijela. Nema ni na koji način francuski predsjednik pravo odlučivati o mome tijelu”, rekla je jedna pariška prosvjednica koja se predstavila kao Chrystelle.



Prosvjedi su uključili i tzv. “žute prsluke” koji su tražili ponovno održavanje antivladinih prosvjeda koji su zbog lockdowna u koronakrizi bili zaustavljeni.

‘Cijepljenje je za sada jedini način da se pobijedi virus’, rekao je francuski premijer

Da je cijepljenje za sada jedini način da se pobijedi virus rekao je i premijer Jean Castex. 

“Unatoč otporima koje čujemo trebamo napraviti sve da bismo uvjerili svoje sunarodnjake da se cijepe jer je to najbolji način da se nosimo s ovom zdravstvenom krizom”, rekao je premijer.

Unatoč prosvjedima, ispitivanje javnog mnijenja Ipsos-Sopra Sterije, objavljeno u petak, pokazalo je da više 60 posto ljudi podupire obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika, kao i traženje zdravstvenih propusnica za neka javna mjesta.

Potkraj lipnja broj broj novozaraženih dnevno je pao sa 42 tisuće na manje od 2.000, a sada se prosječan broj novih zaraza u Francuskoj popeo na blizu 11 tisuća dnevno.

Inače, do sada je oko 55,5 posto Francuza dobilo jednu dozu cjepiva, dok je s obje doze cijepljeno njih 44,8 posto.

Komentari