Mađarska udvostručuje vojni proračun, nabavlja 44 njemačka ‘Leoparda’

kremlin

Dosadašnji rekord u izvozu njemačkog oružja iz 2015. je premašen još sredinom prosinca do kad je izvezeno oružja u vrijednosti od 7,95 milijardi eura.

U Egipat je dogovorena isporuka oružja u vrijednosti od 802 milijuna eura, a u Ujedinjene Arapske Emirate u vrijednosti od 207 milijuna.

Iznanađenje je država koja je ove godine apsolutni rekorder u uvozu njemačkog oružja: Mađarska. Naravno, ona je članica NATO-a i tu nema velikih problema s dozvolom izvoza, ali svakako može začuditi volumen od jedne milijarde i 770 milijuna eura koje je vlada u Budimpešti potrošila na kupnju njemačkog oružja.

To je najavio mađarski premijer Viktor Orban u govoru održanom još ovog svibnja: “Obrana Mađarske nije zadaća NATO-a, nije niti EU, nego je to naša zadaća. Ne može biti snažne Mađarske bez snažne vojske. Nacija koja nije sposobna obraniti svoju zemlju nije zaslužila svoju zemlju”, izjavio je Orban. Već onda je najavio kako će Mađarska udvostručiti svoje izdatke za obranu.



Leopardi idu u Mađarsku

2018. je Mađarska za obranu izdvajala 1,15% BDP što će značiti kako će ubuduće ona izdvajati čak i više od 2% koliko je zahtjev za sve zemlje NATO-a i u čemu osobito ustraje  američki predsjednik Donald Trump.

No Mađari su se uputili u kupovinu i u Njemačkoj: zapravo je još prošlog prosinca Mađarska potpisala sporazum s koncernom Krauss-Maffei Wegmann (KMW) za isporuku 44 tenkova Leopard 2 A7+ i 24 oklopne haubice tipa 2000.

Osim toga kupuje i brdske tenkove tipa Wisent 2 i pontonske mostove tipa Leguan. Naručena su i teška vojna transportna vozila i druga vojna oprema.

Isporuka bi trebala biti između 2021. i 2025., a sve je dio programa preinake mađarskih oružanih snaga i napuštanje sovjetske opreme koju je desetljećima koristila kao članica Varšavskog sporazuma, piše DW.

Komentari