Mađarskom premijeru Srbija posebno draga: ‘Ako nešto ne učinimo, izgubit ćemo ih’

Foto: Facebook

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako Srbija mora što prije ući u Europsku uniju jer će inače Beograd izabrati suradnju s drugim partnerima, a Bruxelles izgubiti ovu zemlju.

“Moramo završiti stari zadatak širenja prije nego što krenemo u novo širenje s Ukrajinom. Ako ne integriramo Srbiju što je prije moguće, izgubit ćemo je. Srbija ima druge opcije. Upravo je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom”, kazao je Orban za austrijski Die Presse.

Mađarski premijer također je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana nazvao “glavnim prioritetom” Budimpešte tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije koje počinje 1. srpnja.

Ministar unutarnje i vanjske trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine NR Kine Wang Wentao potpisali su 17. listopada 2023. u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja. Prema srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, on bi mogao stupiti na snagu u svibnju ili lipnju ove godine.



Foto: Facebook

Bruxselles već vrši pritisak na Srbiju

Albanija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Crna Gora imaju službeni status kandidata za pristupanje EU.

Bruxelles vrši pritisak na Srbiju kako bi je natjerao da pristane na dodjelu tog statusa nepriznatom Kosovu, što bi zapravo predstavljalo službeno priznanje neovisnosti zemlje.

Trump otvorio mogućnost da neće štititi saveznike u NATO-u, Bijela kuća zgrožena: ‘Užasno i bezobzirno’

Komentari