Ministar pravde BiH: Očito postoje osnove za vođenje postupka, a Komšić je nelegitimni član predsjedništva

Screenshot N1

Ministar pravde BiH Josip Grubeša komentirao je zamolnice tužiteljstva BiH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

“Zadaća ministarstva pravde je, prema međunarodnim sporazumima i zkonima u BiH, da na zahtjev pravosudnih institucija BiH, u ovom slučaju tužiteljstva, postupili smo bez da ulazimo u sadržaj i meritum predmeta, a to je da predmetnu zamolnicu proslijedimo pravosudnim tijelima RH”, kazao je Grubeša za Dnevnik N1.

Komentirao je i što bi se dogodilo kada bi zamolnicu hravtsko ministarstvo pravosuđa proslijedilo DORH-u koji bi proveo postupak te bi li to značilo da BiH više nikada ne bi mogla procesuirati nikoga.

“U slučaju da RH prihvati zamolnicu, tada nas obavještavaju o tome i mi zatražimo od tužiteljstva BiH originalnu dokumentaciju koju proslijedimo pravosudnim tijelim RH i samim tim pravosudna tijela u BiH ostaju bez te dokumentacije i ne mogu voditi postupak dalje po tom predmetu”, pojasnio je ministar.Ističe da se mora držati zakona, ali da mu je čudno da se podigla tolika tenzija.

“Meni je malo čudno da se diže ovako velika politička pompa jer očito da tužiteljstvo BiH smatra da je trebalo predmetnu dokumentaciju poslati i samim tim pokazalo da postoje neke osnove da bi se postupak vodio”, rekao je Grubeša, navodeći da je riječ o pravosudnoj, a ne političkoj odluci.

“Ne bi trebalo dizati političke tenzije i na ovaj način narušavati odnose dviju prijateljskih i susjednih zemalja”, dodao je.

Osvrnuo se na izjavu Željka Komšića koji je rekao da ovaj potez nema pravne osnove.

“Željko Komšić je naš nelegitimni član Predsjedništva i ne mogu komentirati njegove izjave”, rekao je Grubeša.

 

Komentari