Miro Cerar napustio Stranku Mira Cerara

wiki

Miro Cerar, bivši predsjednik SMC-a, osnovane kao Stranka Mira Cerara a u međuvremenu preimenovane u Stranku modernog centra napustio je stranku čiji je osnivač. Na taj potez se odlučio nakon najave koalicije između SMC-a i Janeza Janše. Sadašnjeg predsjednika i druge članove SMC-a optužio je za izdaju principa radi vlastite koristi.

“Danas izlazim iz stranke kojoj sam posvetio šest godina svog života – i dao joj ime. SMC već odavno nije stranka Mire Cerara. Ali, nažalost, više nije ni Stranka modernog centra” napisao je Cerar.

“Osim ako ‘modernost’ znači slijediti najnovije mode i okretati se kako vjetar puše a ‘centar’ nesposobnost za oblikovanje snažnih i odlučnih političkih stavova”, dodao je.

Istaknuo je da “ozbiljno razmotrio” inicijativu predsjednika SMC-a Zdravka Počivalšeka po kojoj bi on postao predsjednik slovenskog parlamenta.



“SMC bi na taj način mogao zaštititi načelo diobe vlasti i pružiti liberalni korektiv desničarskoj vladi”, pojasnio je.

“Međutim, nakon jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Počivalšekom, konačno sam shvatio da je riječ o manipulaciji, praznoj retorici i privatnim ambicijama pojedinaca”, tvrdi Cerar.

Svoje bivše stranačke kolege optužio je za makijavelizam i nezdrave ambicije, i tako se oprostio sa strankom čiji je osnivač.

Komentari