Mlada 20-godišnja Slovenka na samrti nakon cijepljenja cjepivom Janssen

Ilustracija Foto: Pixabay

Cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Johnson&Johnson dugo je bilo na lošem glasu, no u konačnici je odobren od strane Europske agencije za lijekove (EMA).

Budući da se daje u jednoj dozi, cjepivo je popularno za brzo dobivanje covid potvrdi, bez iščekivanja druge doze, najčešće radi odlazaka u inozemstvo.

Cijepljenje tim cjepivom bilo je pauzirano u mnogim zemljama zbog rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi. Čini se da je jedan takav slučaj nažalost zadesio i mladu dvadesetgodišnju Slovenku.

Kako javlja Slovenska televizija mlada Slovenka je na samrti od posljedica moždanog udara, manje od dva tjedna nakon što je cijepljena protiv covida-19 cjepivom Janssen proizvođača Johnson&Johnson.



Dvadesetogodišnjakinja je klinički mrtva i hospitalizirana je u jedinici intenzivne njege. Službene informacije trebale bi biti iznesene u utorak navečer.

Ovo nije prvi takav slučaj za malu naciju

Slična tragedija dogodila također mladoj Slovenki tijekom putovanja u svibnju ove godine.

Mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Bruxellesu umrla je krajem svibnja ove godine, nakon što je primila cjepivo protiv covida-19 koje je razvila tvrtka Johnson&Johnson, kad su članove slovenskih misija i diplomate u Bruxellesu cijepili slovenski infektolozi.

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja kod vektorskih cjepiva koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

Cjepivo je do sada primilo više desetaka tisuća Slovenaca.

Komentari