NAKON 17 MJESECI STANKE Nastavlja se proces protiv optuženih za terorističke napade u SAD-u

Prije 20 godina na dan 11. rujna dogodio se teroristički napad na New York i Washington, u kojima je život izgubilo oko 3000 ljudi. Naime, četiri oteta putnička zrakoplova teroristi Al Kaide preusmjerili su prema unaprijed određenim metama, dva su završila u zgradama Blizancima na Manhattanu, jedan u Pentagonu, a četvrti je svoj let okončao u ruralnom dijelu države Pennsylvanije, nakon sukoba putnika i otmičara.

Proces protiv navodnog mozga napada 11. rujna Halida Šeika Mohameda i njegovih četvero suradnika nastavlja se u utorak, samo nekoliko dana prije 20. godišnjice tih napada.

Podsjetimo, Mohamed i njegovi suoptuženici su gotovo 15 godina zatvoreni u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, a pred sudom će se pojaviti prvi put od početka 2019. godine.

Zbog pandemije koronavirusa proces će se nastaviti nakon 17 mjeseci i to najvjerojtnije tamo gdje je stao odnosno pokušajem obrane da diskvalificira većinu dokaza tužiteljstva jer su dobiveni CIA-inim mučenjem optuženika.



U nedjelju je novi vojni sudac Matthew McCall, osmi dosad, sporo krenuo s nastavkom procesa, odredivši da će inicijalno saslušanje u utorak biti o njegovim kvalifikacijama. Odvjetnici obaju strana na sudu za ratne zločine imaju pravo ispitivati novog suca kako bi utvrdili je li pristran.

Ostatak tjedna vjerojatno će uključivati sastanke s vojnim tužiteljima i obranom.

Obrana je od vojnih tužitelja tražila niz dokaza koji oni odbijaju predati, pa stoga tvrdi da bi ova faza procesa mogla trajati još godinu dana i dodatno umanjiti nadu da će ikad doći do suđenja s porotom te presude.

Obrana tvrdi da su petero optuženih – Mohammed, Amar al-Baluhi, Valid bin Ataš, Ramzi bin al-Šib i Mustafa al-Havsavi – slabi i da osjećaju posljedice teškog mučenja u tajnim lokacijama CIA-e između 2002. i 2006. godine.

Situaciju pogoršava i kumulativni utjecaj 15-godišnjeg boravka u izolaciji u pritvoru, tvrdi obrana.

U sudnici okruženoj bodljikavom žicom će osim optuženika stići i obitelji nekih od 2976 ljudi poginulih u napadima 11. rujna od kojih će ovu subotu proći točno 20 godina.

Komentari