Nakon Macrona još jedan europski političar progovorio o NATO snagama u Ukrajini: ‘Nije nezamislivo’

Foto: Facebook

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski pozitivno je odgovorio na nedavne riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti raspoređivanja zapadnih snaga u Ukrajini. “Prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini nije nezamisliva”, napisao je sinoć Sikorski na X, platformi ranije poznatoj kao Twitter, više od tjedan dana nakon što je francuski čelnik izazvao pomutnju svojim izjavama na sastanku europskih čelnika.

“Cijenim inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer se radi o tome da se Putin treba bojati, a ne da se mi bojimo Putina”, nastavio je. Poljska je vjeran saveznik Ukrajine otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba

Stav šefa diplomacije suprotan stavu premijera

Stav Sikorskog u suprotnosti je sa stavom poljskog premijera Donalda Tuska, koji je tijekom prošlotjednog posjeta Pragu jasno dao do znanja da Poljska nema namjeru slati snage u Ukrajinu. Tusk je rekao da bi fokus trebao biti na pružanju Ukrajini maksimalne potpore u njezinim vojnim naporima protiv ruske invazije.



Macron je izazvao niz zabrinutih reakcija kada je rekao da slanje zapadnih snaga u Ukrajinu nije isključeno. “Danas nema konsenzusa o službenom raspoređivanju kopnenih snaga”, rekao je Macron na konferenciji europskih saveznika Ukrajine u Parizu 26. veljače.

Foto: Twitter

“Ništa se ne može isključiti”

“Ali ništa se ne može isključiti u dinamici. Učinit ćemo sve što je potrebno da osiguramo da Rusija ne može pobijediti u ovom ratu”, rekao je. Njegova izjava brzo je izazvala negativne reakcije nekoliko država članica NATO-a.

Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu rekao je kasnije da su primjedbe bile “izvučene iz konteksta”. Macron je potvrdio da Francuska neće biti zaraćena strana u ukrajinskom sukobu, rekao je Lecornu.

Macronova izjava uzdrmala Europu, stigla reakcija iz Njemačke: ‘Takva rasprava nam ne donosi ništa’

Komentari