NASILNI EKSTREMIST Novozelandska premijerka: Izveo je teroristički napad na nedužne ljude

Wikimedia Commons

U trgovačkom centru u Aucklandu na Novom Zelandu dogodio se napad u kojem je napadač nožem ranio šestero ljudi, nakon čega ga je savladala i ubila novozelandska policija. Taj je “nasilni ekstremist” otprije poznat policiji, a bio je nadahnut Islamskom državom, rekla je novozelandska premijerka Jacinda Ardern. 

“Nasilni ekstremist izveo je teroristički napad na nedužne Novozelanđane”, rekla je premijerka.

Dodala je kako je napadač podrijetlom iz Šri Lanke, 10 godina boravio je na Novom Zelandu i bio je policiji poznat već oko šest godina.

Kako je pojasnila, ubijen je 60 sekundi nakon početka napada.



Govoreći o tome kako ga je inspirirala militantna Islamska država, Jacinda Ardern je istaknula kako je to “bilo iz mržnje, pogrešno”.

‘Počinio je to pojedinac, a ne vjera’, rekla je premijerka

“Počinio je to pojedinac, a ne vjera. On sam snosi odgovornost za taj čin”, naglasila je premijerka.

Videosnimka na društvenim mrežama pokazuje kupce u supermarketu u New Lynnu kratko nakon napada.

“Ovdje je netko s nožem …Ima nož”, čuje se kako jedna žena kaže. “Netko je izboden”, čuje se nakon toga.

Od šestero ranjenih ljudi, troje je u kritičnom stanju, jedna osoba u teškom, a jedna u umjereno teškom stanju, objavili su iz službe hitne pomoći St John.

Svjedoci su novinarima ispred trgovačkog centra rekli da su vidjeli nekoliko ljudi kako leže na podu s ubodnim ranama. Drugi su rekli da su čuli pucnjeve dok su istrčavali iz supermarketa.

Na video zapisima koji su ranije objavljeni na internetu vidi se kako uspaničeni kupci istrčavaju iz trgovačkog centra i traže zaklon.

Inače, Novi Zeland u pripravnosti je za napade otkad je naoružani napadač ubio 51 osobu u dvjema džamijama u gradu Christchurchu 15. ožujka 2019. godine.

Komentari