Navaljni prebačen u Njemačku na liječenje. Njegova obitelj i politički saveznici tvrde da je ‘otrovan’

Twitter

Ruski oporbeni aktivist Aleksej Navaljni doputovao je u subotu zrakoplovom u Berlin gdje bi se trebao nastaviti liječiti pošto je prebačen iz bolnice u Sibiru, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru.

Navaljni (44), oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, primljen je u četvrtak u bolnicu u sibirskom gradu Omsku nakon što mu je pozlilo. Njegova obitelj i politički saveznici tvrde da je “otrovan”.

Ruska bolnica u koju je oporbeni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje “stabilno”, pošto se isprva protivila tome.

Medicinski zrakoplov koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku.



Planirano polijetanje zrakoplova iz Omska kasnilo je nekoliko sati. Prema priopćenju ruskih vlasti, razlog je bio taj što su se piloti morali pridržavati zakonom propisanih vremenskih ograničenja za vrijeme kojih su zabranjeni letovi. Tome je pak prethodio i spor između ruskih i njemačkih liječnika oko toga koliko Navaljnjjevo zdravstveno stanje dozvoljava da bude transportiran.

Ruski liječnici ‘igrali na vrijeme’?

Ruski liječnici su najprije u petak naveli da je stanje 44-godišnjaka prenestabilno, zbog čega ne može biti prebačen u Njemačku. Njemački liječnici, koji su mogli pregledati Navalnjija, su bili drugačijeg mišljenja. U petak navečer ruski medicinari u Omsku su konačno dozvolili Navaljnijjev transport u Njemačku.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Navaljni je u četvrtak bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi gdje je priključen na respirator. Trenutno je u komi.

Njegova glasnogovornica Jarmiš optužila je ruske liječnike da su “igrali na vrijeme” kako bi spriječili da se otkrije prisustvo otrova u Navaljnijevom organizmu. Ona je prethodno optuživala Vladimira Putina za navodno trovanje Navaljnija.

Komentari