Neviđene poplave u Turskoj: Veliki broj poginulih, stanovnici optužuju mjesne vlasti

Ilustracija Foto:Pixabay

Nakon razornih požara, u Turskoj su uslijedile poplave kakve već desetljećima nisu viđene. U pokrajini Kastamonuu, na obali Crnoga mora, 32 osobe su izgubile život te šest u susjednoj pokrajini Sinopu. Neutvrđen broj ljudi vode se kao nestali, prema podacima vladine Agencije za upravljanje prirodnim katastrofama (AFAD).

Poplave su posljedica jakih kiša. U nekim gradovima bila je visoka četiri metra, a ceste su se pretvorile u bujicu. Dvjestotinjak sela bilo je bez struje. Meteorološka služba najavila je nastavak oborina na stradalom području.

Građani optužuju mjesne vlasti da nisu dovoljno brzo reagirale kako bi stanovnike sklonile na sigurno. Tvrde da su im rekli samo da sklone aute jer bi se rijeka mogla izliti, ali ne i da spašavaju svoje živote.

Stručnjaci smatraju da bi ovakve prirodne katastrofe mogle biti sve češće i snažnije zbog klimatskih promjena.



Predsjednik Recep Tayyip Erdogan obišao je jedno od područja najteže stradalih u poplavi, okrug Bozkurt, u pokrajini Kastamonuu, gdje se urušila osmerokatnica.

Neki politički čelnici i udruge pojačali su pritisak na Erdogana kako bi donio radikalne mjere radi smanjenja emisije stakleničkih plinova. Turska je među rijetkim zemljama koje 2015. nisu potpisale Pariški ugovor o klimi.

Komentari