Nezaposlenost uzrokovana pandemijom ‘najgora je kriza’ od 1945.

Tržište rada zahvatila je u vrijeme pandemije koronavirusa “najteža kriza nakon Drugog svjetskog rata” jer je 1,25 milijarda radnika izloženo povećanom riziku otpuštanja ili smanjenja plaće, upozorava Međunarodna organizacija rada – ILO.

Novo istraživanje koje je ta UN-ova agencija objavila u utorak pokazuje da bi novi koronavirus mogao za 6,7 posto smanjiti broj radnih sati u svijetu samo u drugom tromjesečju 2020., što odgovara broju od 195 milijuna izgubljenih radnih mjesta s punim radnim vremenom – uz 48-satni radni tjedan.

Ti teški gubitci radnih mjesta osobito se očekuju u zemljama s dohotkom malo višim od prosjeka (100 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom), što “znatno premašuje učinke financijske krize u 2008.-09.”

Arapske zemlje i Europa mogli bi biti teško pogođeni s obzirom na stanovništvo, ali u apsolutnim brojevima u to doba godine najteže će biti na području Azije i Pacifika.



Općenito gledano, ovi strašni gubitci radnih sati i radnih mjesta jesu “najgora svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata”, upozorava ILO.

Komentari