Nizozemska Protestantska Crkva priznala je svoju ulogu u progonu Židova

Sedamdeset pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Protestantska Crkva u Nizozemskoj (PKN) formalno je priznala djelomičnu odgovornost za progon židova.

Poglavar PKN-a, Rene de Reuver, u nedjelju je zamolio židovsku zajednicu za oprost, na svečanosti koja je u Amsterdamu komemorirala obljetnicu Kristalne noći, kad su napadnute židovske radnje, a Židovi ubijani u Njemačkoj 1938.

“PKN sada želi bez ustručavanja priznati da je crkva bila plodno tlo na kojem su mogli rasti antisemitizam i mržnja”, rekao je de Reuver.

Istodobno, Crkva je priznala da je učinila malo da pomogne Židovima u njihovoj vlastitoj zemlji tijekom rata i tijekom njemačke okupacije, te da joj je trebalo dugo vremena da to kaže. “Nadamo se da nije prekasno.”



De Reuver je također rekao da je Crkva toliko puta propustila pomoći Židovima koji su se vratili iz logora iz Njemačke ili onima koji su se skrivali.

Crkva je ranije pred židovskom zajednicom predstavila Nedjeljnu deklaraciju.

Njemačka je u svibnju 1940. okupirala Nizozemsku, nakon čega je oko 140 tisuća Židova koji su živjeli u zemlji – oko 75 posto – ubijeno.

Na komemorativnoj svečanosti u nedjelju obilježena su ubojstva stotina Židova i spaljivanje sinagoga tijekom pogroma u studenom 1938. godine, kad je krenuo sustavni progon Židova u Njemačkoj.

Komentari