Nizozemsko i njemačko brodogradilište gradit će njemačke ratne brodove

Njemačka je dodijelila ugovor o izgradnji najmanje četiri nova višenamjenska ratna broda, vrijedna gotovo šest milijardi eura, nizozemskom brodogradilištu Damen i bremenskom Luerssenu, priopćio je Bundeswehr.

Natječaj za izgradnju tih brodova jedan je od najvećih njemačkih vojnih projekata, uz ugovor o proturaketnom sustavu MEADS i novim francusko-njemačkim borbenim zrakoplovima (FCAS), što ukazuje na napore Berlina da poveća svoju vojnu sposobnost.

Očekuje se da će prvi ratni brod biti isporučen 2027. godine, navodi se u priopćenju oružanih snaga Bundeswehr. Ugovor uključuje mogućnost izgradnje dva dodatna ratna broda MKS 180.

Oko dvije trećine proizvodnje odvijat će se u Luerssenovim brodogradilištima i na drugim lokacijama u sjevernoj Njemačkoj.



„Odluka da MKS 180 brodove uglavnom izgradi Luerssen skupina, a time i Njemačka, dobra je odluka koja osnažuje Njemačku u području pomorstva i brodogradilišta”, rekao je glavni zastupnik zadužen za proračun iz konzervativne stranke Angele Merkel.

Novi njemački ratni brodovi moći će napadati ciljeve na kopnu i pod vodom te osigurati zračni nadzor drugim plovilima.

Ostale tvrtke zainteresirane za natječaj izgradnje ratnog broda MKS 180 bile su ThyssenKrupp i German Naval Yards.

Damen je u priopćenju naveo da njegova suradnja uključuje i hamburško brodogradilište Blohm+Voss i francuski Thales. Procjenjuje se da će oko 80 posto neto ulaganja vezanog uz taj natječaj ostati u Njemačkoj.

Komentari