Njemačka: Afd sve popularniji, pretekao Zelene. Nijemci ne vjeruju u integraciju izbjeglica

Twitter

Desno orijentiranoj, populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) i dalje raste popularnost i sada ju podržava 17 posto birača, priopćio je javni servis ZDF u petak.

U ispitivanjima u sklopu tzv. Političkog barometra javnog servisa ZDF, AfD je prestigao vladinu stranku Zeleni, koju bi biralo svega 16 posto ispitanih. Na posljednjim izborima za Bundestag AfD je osvojio 10,3 posto glasova.

Prema ZDF-ovom ispitivanju, vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila bi 20 posto, a oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU 28 posto glasova. Vladajuća Liberalno-demokratska stranka (FDP) bi osvojila šest , a stranka Ljevica pet posto glasova.

Prema rezultatima ovog ispitivanja trenutno vladajuća koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala ne bi imala većinu.



Najnovija ispitivanja pokazuju trajno nezadovoljstvo građana radom vlade. Njih 51 posto smatra da vlada svoj posao ne obavlja dobro, dok je 41 posto zadovoljno dosadašnjim učinkom.

Kao najspornije teme među građanima se smatraju planovi savezne vlade u vezi sa zakonom koji bi regulirao grijanje u Njemačkoj u budućnosti, kao i politika prema izbjeglicama, što najviše ide u korist AfD-u koji se zalaže za strogo ograničavanje broja izbjeglica.

Građani skeptični oko integracije izbjeglica

U istom ispitivanju građani su se izrazili skeptično oko pitanja integracije izbjeglica. Većina ispitanih (56 posto) smatra da se izbjeglice neće nikada integrirati u njemačko društvo, a 58 posto smatra da treba pojačati mjere na vanjskim granicama Europske unije kako bi što manje izbjeglica dolazilo u Njemačku.

Desnom, populističkom AfD-u je posljednjih godina naglo porasla popularnost, posebice na istoku zemlje, gdje je u nekim saveznim pokrajinama ova stranka, s preko 30 posto glasova, postala najjača politička snaga.

U istočnim dijelovima zemlje i demokršćanski političari se sve snažnije zalažu za oštriji odnos prema izbjeglicama i ulaganje dodatnih napora kako bi se njihov broj smanjio.

Od početka godine je ponovno naglo porastao priljev izbjeglica iz zemalja poput Afganistana i Sirije te afričkih zemalja.

Demokršćanski političari u svojim javnim istupima sve češće ukazuju na to da većina Sirijaca, koja je u jeku izbjegličkog vala 2015./2016. stigla u Njemačku, živi od državne potpore, unatoč činjenici da njemačkom tržištu rada nedostaje radne snage u svim sektorima pa i u onim za niže kvalificirane.

Komentari