Njemačka kancelarka za kraj mandata traži lockdown, njezin ministar: Ili ćete se svi cijepiti, ili preboljeti, ili umrijeti ove zime

Twitter

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je najnoviji “udar” i povećanje broja zaraženih nešto najgore što se Njemačkoj dogodilo otkako je počela pandemija, te je pozvala na postroženje mjera, prenosi Jutarnji.hr.

Merkel je, kako javlja Bloomberg, dužnosnicima svoje stranke u ponedjeljak rekla kako je situacija “izuzetno dramatična” te je upozorila da će bolnice uskoro biti preplavljene pacijentima ako se četvrti val ne stavi pod kontrolu.

Prema navodima njoj bliskih izvora, rekla je kako velik broj građana još uvijek ne razumije ozbiljnost zaraze te se ne cijepe u dovoljnom broju, zbog čega je pozvala šesnaest saveznih pokrajina da postrože mjere.

Merkel već idućeg mjeseca odlazi s pozicije njemačke kancelarke nakon 16 godina te je kraj mandata iskoristila kako bi poslala vrlo dramatične poruke da se pojača intenzitet borbe protiv virusa. Iako je broj smrtnih slučajeva pao na otprilike petinu u odnosu na proteklu zimu, u istočnoj Saskoj sedmodnevna incidencija je viša nego ikad, te je sada 1.000 na 100 tisuća ljudi, što je gotovo tri puta više od nacionalnog prosjeka.



Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u ponedjeljak je rekao kako je “gotovo sigurno” da će necijepljeni dobiti virus do kraja zime.

– Gotovo svatko u Njemačkoj će do kraja zime ili biti cijepljen ili će preboljeti covid-19 ili će umrijeti, rekao je Spahn, dodavši kako razumije da njegove riječi zvuče cinično.

Rekao je i da ne može isključiti mogućnost novog potpunog “lockdowna” nakon što je susjedna Austrija uvela stroge mjere od ovog ponedjeljka. Sve je to uzrokovalo i blagi pad vrijednosti eura, za 0,1 posto. Najviše je pogođeno tržište turizma, koje bilježi pad od 0,9 posto.

Iako Njemačka pojačava svoju kampanju cijepljenja, velika većina novoupotrijebljenih doza odnosi se na treću, takozvanu booster dozu. Prošlog tjedna oko 75 posto svih cijepljenih bili su cijepljeni trećom dozom, a samo trinaest posto od oko 2,5 milijuna cijepljenih bili su oni koji su primili prvu dozu. Tim tempom, samo će deset posto od skoro 15 milijuna odraslih necijepljenih građana biti cijepljeno trećom dozom do kraja godine, stoji u informacijama Ministarstva zdravstva, ističe Bloomberg.

– Steći ćemo imunitet. Pitanje je samo hoće li to biti kroz cijepljenje ili zarazu, a mi svakako preporučujemo cijepljenje – kazao je Spahn.

Njemačka je u brojnim gradovima otkazala božićne sajmove već drugu godinu zaredom. Ovog tjedna Bavarska će zatvoriti svoje barove i klubove, trgovine će morati raditi uz ograničenja, dok će restorani smjeti goste posluživati najkasnije do 22 sata. Saska također zatvara kafiće, barove i klubove. Sve je teža i situacija u bolnicama koje se pripremaju na preusmjeravanje pacijenata u druge ustanove.

Dovoljno je reći da je u Njemačkoj samo u ponedjeljak bilo 3.840 osoba na intenzivnoj skrbi, što je manje nego tijekom drugog vala, ali je ipak veliki pritisak na sustav. Covid pacijenti čine više od trideset posto pacijenata na intenzivnoj. Trenutno je u Njemačkoj slobodno svega 2705 kreveta na odjelima intenzivne njege, što je manje od polovice u odnosu na dostupne kapacitete prošle godine.

Vlasti očekuju da će ovog tjedna u Njemačku stići šest milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva. Ipak, booster doza nije dovoljna da se stekne potrebni imunitet te najavljuju da će se morati pridržavati epidemioloških mjera poput izbjegavanja kontakata.

Njemačka je u nekoliko navrata premašila rekord od trideset tisuća novozaraženih u 24 sata, javlja Guardian.

Spahn je dodao kako se nada da će europske zdravstvene vlasti odobriti cijepljenje djece od pet do 11 godina do kraja tjedna jer su djeca trenutno najzaraženija populacija.

 

Komentari