Njemačka odlučila smanjiti isplatu gotovine izbjeglicama

Foto: Freepik

Njemački parlament Bundestag donio je u petak odluku da se izbjeglicama ubuduće za podmirenje životnih troškova više neće isplaćivati gotovina nego izdavati bankovne kartice, čime se želi spriječiti prebacivanje novca u inozemstvo ili plaćanje krijumčara ljudima.

– Platnom karticom se može platiti roba i usluge, ali je mogućnost dizanja gotovine ograničena i ovisi o konkretnim potrebama, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Ona je rekla kako je glavni razlog uvođenja platne kartica onemogućavanje prebacivanja gotovine u inozemstvo, recimo članovima obitelji ili plaćanje usluga krijumčara ljudima.

Savezna vlada je ovu mjeru dogovorila s predstavnicima saveznih pokrajina još prošle godine u nadi da će smanjenje materijalnih povlastica smanjiti i motivaciju dolaska izbjeglica u Njemačku, čiji je broj prošle godine ponovno dosegao rekordne vrijednosti.



Sindikat policajaca (GdP) je kritizirao mjeru strahujući da će izbjeglice nedostatak gotovine pokušati nadoknaditi kriminalnim radnjama.

– Financijski pritisak na izbjeglice da recimo pošalju novac kući za medicinske potrebe članova obitelji ili da naknadno plate usluge krijumčarima ljudi ovime neće nestati i postoji bojazan da će do gotovine pokušati doći drugim putem. Mi ne smijemo ovim mjerama pogođene gurati u kriminal, rekao je predsjednik GdP-a Jochen Konopke.

Zastupnici najvećeg oporbenog zastupničkog kluba Unije CDU/CSU glasali su protiv uvođenja platne kartice jer, smatraju oni, mjere ne idu dovoljno daleko. Demokršćanska Unija je tražila da se mjesečni iznos podizanja gotovine ograniči na 50 eura.

Ilustracija: Pixabay

AFD kritizirao ovaj zakon

Predstavnici Alternative za Njemačku kritizirali su ovaj zakon za koji smatraju da je još jedan dokaz da savezna vlada pospješuje, a ne ograničava ilegalnu migraciju.

Za nas i dalje vrijedi: njemački novac za njemačke građane, a ne za cijeli svijet, rekao je zastupnik AfD-a Steffen Janich.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je prošle godine kako je cilj njegove vlade smanjenje neregulirane migracije i povećanje broja protjerivanja.

Europska unija treba osigurati i slobodu kretanja znanja i inovacija

Komentari