Njemačka tvrdi da više ne ovisi o uvozu energenata iz Rusije

Pixabay

Njemačka više ne ovisi od uvoza energenata iz Rusije, jer je od početka rata u Ukrajini potpuno diversificirala svoju energetsku infrastrukturu, izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Njemačka, naravno, i dalje ovisi od uvoza energenata, ali više ne iz Rusije nego s globalnog tržišta, rekao je Lindner televiziji BBC.

Lindner je posebno ukazao na brzinu kojom je izgrađen novi terminal za tečni prirodni plin u Njemačkoj, preciziravši da je to urađeno za rekordnih osam mjeseci, a planirano je još infrastrukturnih investicija.

Shvatili smo da moramo da njegujemo našu konkurentnost nakon ere kancelarke Angele Merkel. Ta era je bila fokusirana na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti, kazao je on.



Lindner je izrazio optimizam sugerirajući da postoje „neki pokazatelji“ da je inflacija u Njemačkoj dostigla vrhunac prošle godine.

Vjerovatno dolazi do bržeg oporavka i globalne ekonomije i europskih ekonomija nego što se očekivalo, rekao je on, ali je upozorio da i dalje postoji potencijal za štetni trgovinski spor između EU i SAD oko takozvanih zelenih subvencija.

Amerika je prošle godine odobrila masivnih 370 milijardi dolara za ulaganja u „klimatski prijateljske“ tehnologije, uključujući poreske kredite za električne automobile koji se proizvode u SAD.

Lindner ukazuje da je tu problem što zakon uključuje pravila „proizvedeno u Americi“, koja su izazvala zabrinutost u Europi da će poduzeća izvan SAD biti dovedena u nepovoljan položaj.

On ističe da ne želi da Europska unija počne trgovinski rat sa SAD zbog tih pravila i upozorava da mora da se izbjegne konkurencija po principu tko je u mogućnosti platiti više subvencija, jer to se „ne smije dogoditi“.

Komentari