Njemačka uvela sankcije Dodiku. Blinken pohvalio odluku: Očuvanje mira je prioritet

Foto: Twitter

Američki državni tajnik Antony Blinken pohvalio je u razgovoru s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock ulogu Njemačke u ograničavanju financijskih resursa čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku.

Podsjetimo, Dodik je najavio odcjepljenje ako se državna imovina dodijeli državi BiH i sustavno negira legitimitet visokog međunarodnog predstavnika u BiH, njemačkog političara Christiana Schmidta. Zbog tih poteza Njemačka je blokirala realizaciju nekoliko projekata u Republici Srpskoj uskrativši više od 100 milijuna eura potpore.

“Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih financijskih tokova Dodiku”, rekao je na konferenciji za novinare Blinken nakon susreta s njemačkom kolegicom u Washingtonu. Dodao je kako je važno što je Njemačka ojačala broj svojih vojnika u misiji Althea Europskih mirovnih snaga (EUFOR) kako bi se zajamčila stabilnost i sigurnost zemlje.

Blinken: Očuvanje mira je prioritet
“Razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu BiH velikom riziku, posebno na Dodika, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti“, istaknuo je Blinken. Ranije danas, njemačka je vlada ocijenila potpuno neprihvatljivim Dodikove najave da će uhititi Schmidta ako kroči u Republiku Srpsku.



“Daytonski sporazum već gotovo tri desetljeća pruža značajan doprinos očuvanju mira u BiH. Očuvanje tog mirovnog poretka je središnji zadatak visokog predstavnika koji ima punu potporu savezne vlade”, priopćio je Berlin.

Vlasti u Republici Srpskoj negiraju legitimitet Schmidta smatrajući da je njegov izbor morao biti potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a kao što je to bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima.

Komentari