Njemački demokršćani kritizirani zbog susreta s DeSantisom: “On je opasnost”

Foto: Twitter

Susret političara Kršćansko-socijalne unije (CSU) s američkim republikanskim političarem Ronom DeSantisom izazvao je kritike političara vladajuće koalicije u Njemačkoj, prenose mediji. Guverner Floride i potencijalni kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2024., DeSantis je poznat kao kritičar rodne ideologije.

“Ako je politika Rona DeSantisa uzor za CSU onda mogu samo reći: ‘Laku noć'”, rekao je povjerenik savezne vlade za queer politiku Sven Lehmann (Zeleni). “Ovaj desničarski političar na Floridi vodi kulturni rat protiv žena i protiv lezbijki, homoseksualaca i transrodnih osoba. Njegovi zakoni su akutna opasnost za manjine”, izjavio je Lehmann za medijsku kuću RND .

Čelnica zastupničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Katja Mast u susretu s DeSantisom vidi još jedan korak njemačkih demokršćana udesno. “Je li u DeSantisu CSU pronašao uzor? Unija približavanjem ovom desničarskom političaru pokazuje kako diše”, rekla je socijaldemokratska političarka.

Glavni konkurent Trumpu
Bivši ministar prometa Andreas Scheuer (CSU) je na Twitteru objavio fotografije delegacije CSU-a s putovanja po Floridi, između ostalog i sa susreta s DeSantisom. Na slici je osim Scheuera i potpredsjednica zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Dorothea Baer.



Scheuer je istaknuo “jake strateške i vanjskopolitičke pozicije” guvernera DeSantisa koje “jačaju transatlantsku suradnju”. Normalno da demokršćani njeguju kontakte s potencijalnim budućim predsjednikom SAD-a isto kao što kancelar Olaf Scholz njeguje odnose s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, rekao je Scheuer je u razgovoru za T-Online.

Stranke lijevog spektra optužio je da “napadaju prije nego što uopće čuju koji je bio sadržaj razgovora”. Florida je nedavno uvela zakone koji zabranjuju tematiziranje seksualne orijentacije u školama. DeSantisa se smatra glavnim konkurentom Donaldu Trumpu u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima iduće godine.

 

Komentari