Njemački kancelar: Društvene mreže stvaraju prokletstvo, bolje je čitati knjige

Foto: Twitter

Po riječima njemačkog kancelara Olafa Scholza, društvene mreže potvrđuju ljudima njihova već formirana mišljenja i to predstavlja “prokletstvo”.

“(To je) prokletstvo društvenih medija: da se možemo udobno smjestiti u svoje mjehuriće, gdje dobivamo samo stvari za koje nam se sugerira da odgovaraju onome što smo oduvijek smatrali ispravnim”, rekao je socijaldemokratski političar za subotnje izdanje njemačkog lista Süddeutsche Zeitung.

No posebna stvar je ono “novo, nepoznato”. Scholz je u intervjuu rekao da ga je upravo to privuklo čitanju.

Knjige prenose mnogo različitih perspektiva izvan naših vlastitih iskustava, kaže kancelar.



“To je sjajna stvar kod književnosti, što vam omogućuje da podijelite iskustva koja sami nemate i često ne želite imati”, rekao je.

Scholz je rekao da knjige smatra “divnom dopunom” razgovorima koje vodi s građanima kao političar.

“Svi ti razgovori daju mi kao političaru drugačije uvide i poglede građana koji žive sasvim drugačije od mene. No knjige dodaju književnu komponentu mojim iskustvima, to ne želim propustiti.”

Kancelar je dalje rekao kako “jednostavno voli čitati”. “Ponekad više, ponekad manje, ponekad više romana – pa opet više publicistike. Faze se izmjenjuju”, kaže Scholz.

U vrijeme dok je bio predsjednik mladeži svoje stranke, primjerice, imao je “intenzivnu fazu znanstvene fantastike”.

Ne voli čitati ležeći, otkrio je Scholz. “Ako se želite koncentrirati, bolje je zauzeti uspravan položaj. Dakle, čitam na stolici, u fotelji, na prozorskoj dasci, u autu i zrakoplovu”.

“Također sam znao samo sjediti na podu, nasloniti se na zid i čitati”, dodaje njemački kancelar.

Komentari