Od ovoga se strahovalo! Krenula su uhićenja ruskih špijuna po Europi, evo za što se terete

Foto: Unsplash.com

U pomno planiranoj akciji njemačke policije uhićena su dvojica muškaraca koje savezni tužitelj Jens Rommel tereti za teška kaznena djela terorizma i špijunaže u korist Rusije. Snage sigurnosti su na nogama, sumnja se da ima još ruskih špijuna.

Radi se o dvojici Nijemaca ruskog porijekla, Dieteru S. Alexandru J. iz Bayreutha, za kojima su posljednjih mjeseci tragali ne samo tužitelji, nego i Savezna kriminalistička policija, Savezni ured za zaštitu ustava, Kriminalistička policija Bavarske, kao i američke vlasti. Vlasti vjeruju da su razotkrili scenarij od kojeg se strahuje još otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu: sabotaža u Njemačkoj s ciljem pomaganja Rusiji.

Kako se navodi, ključna figura je 39-godišnji Dieter S. On ima i njemačko i rusko državljanstvo, a privukao je pažnju snaga sigurnosti jer je navodno između 2014. i 2016. sudjelovao u borbama protiv Ukrajine na strani ‘Narodne Republike Donjeck’. U pitanju je ukrajinski teritoriji odvojen 2014. godine, na kojem je 2022. održan lažni referendum o nezavisnosti i pripajanju Rusiji. Pored Rusije, tu narodnu republiku dosad su priznale samo Sirija i Sjeverna Koreja, navodi Deutsche Welle, koji je objavio priču o uhićenim špijunima.

Prema pisanju njemačkih medija, savezni tužitelj je navodno sudjelovanje Dietera S. u borbama klasificirao kao članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji. Takav stav predstavlja novost, s obzirom na to da je sada očito ‘Narodna Republika Donjeck’ za njemačke vlasti postala teroristička organizacija. Nalog za kazneni progon dao je savezni ministar pravde Marco Buschmann.



Foto: Guliver

Špijunirao vojne objekte, pripremao eksplozivne naprave…

Tamošnji mediji ističu kako se radi o odluci velikog simboličnog značaja koja će vjerojatno imati i diplomatske posljedice. Uz optužbe za terorizam, Dieter S. je na meti i Odjela za špijunažu Saveznog njemačkog tužilaštva. On je, kako se sumnja, od listopada 2023. sustavno špijunirao vojne objekte, željezničke pruge i drugu infrastrukturu. Snimao je fotografije i videozapise s ciljem pripreme napada eksplozivom na linijama opskrbe ukrajinske vojske.

Ideja je bila spriječiti dostavu oružja i drugog materijala iz Njemačke u Ukrajinu, a na meti su bili ne samo njemački objekti, nego i objekti američke vojske u Njemačkoj. Prikupljene informacije S. je prenosio svom kontaktu u ruskoj tajnoj službi, a od ožujka 2024. u tome mu je, kako se sumnja, pomagao i 37-godišnji Alexandar J. Njih dvojica se poznaju iz vremena provedenog u ‘Narodnoj Republici Donjeck’.

Orban žestoko ‘opleo’ po liderima EU-a: ‘Pokupite stvari i odlazite’

U Saveznom tužiteljstvu ocjenjuju da se radi o vrlo ozbiljnom slučaju aktivnosti agenata tajne službe. Dvojici muškaraca prijeti zatvorska kazna do deset godina. Policija nastavlja s istragom, jer se sumnja da su uhićena dvojica u svojim špijunskim nakanama imali i pomagače.

Komentari