Odlaganje otpada iz Krškog jedna od tema za slovensko predsjedanje Vijećem EU

Odlaganje otpada iz nuklearne elektrane Krško trebala bi biti jedna od tema o kojoj će se raspravljati u sklopu slovenskog predsjedanja Vijećem EU, rečeno je u četvrtak na saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode.

Kao Odbor trebali bismo aktualizirati pitanje odlaganja otpada, što je s tim, u javnosti se govorilo da bi Hrvatska trebala preuzeti dio tog otpada, kazao je Ante Sanader (HDZ) u raspravi o tematskoj suradnji sa Slovenijom u vezi s njezinim predsjedanjem Vijećem EU od 1. srpnja 2021.

Predsjednica Odbora Sandra Benčić (ZLB) suglasila se da je to jedno od važnih pitanja koje treba dotaknuti u okviru dijaloga te navela da su i naša ministarstva istaknula tu temu kao jednu od tema o kojima bi se trebalo raspravljati.

“Situacija je bila takva da smo preuzeli obvezu skladištenja dijela otpada na Trgovskoj gori. Tu se situacija sada promijenila i zbog nedavnog potresa, no nismo dobili očitovanje je li Hrvatska oko toga promijenila stav“, rekla je Benčić, dodavši kako o tome može poslati pitanje na nadležna tijela.



Članove Odbora uputila je na inicijativu koja je došla sa slovenske strane, a izvijestila ih je i o prijedlogu Slovenije da se u svibnju, za Međunarodni dan pčela, u Hrvatskom saboru postavi izložba za koju bi slovenska strana osigurala izložbene predmete.

Odbor se suglasio da unutar slijedeća tri tjedna održi tematsku sjednicu o klimi i klimatskim promjenama. Inicijativa za nju došla je od Julija Domca, predsjednik Vijeća za energetsku tradiciju predsjednika Republike koji će, uz resornog ministra Tomislava Čorića, biti jedan od uvodničara na sjednici, rekla je Benčić.

Komentari