ODLUKA JE DONESENA! Njemačka šalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu: ‘Mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji’

Foto: Guliver Image/AP/Michael Sohn

Njemačka vlada je u srijedu i službeno potvrdila isporuku 14 tenkova Leopard Ukrajini te izdavanje dozvole za isporuku tenkova koji se nalaze u sastavu drugih zemalja, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2 a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. On je rekao kako je na sjednici vlade kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku.

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji”, rekao je Scholz prema priopćenju.

Očekuje se da će Olaf Scholz poslijepodne na sjednici Bundestaga i službeno potvrditi odluku o isporuci tenkova Leopard kao i izdavanje dozvola drugim zemljama za isporuku Ukrajini.



Njemački političari su velikom većinom pozdravili odluku o isporuci tenkova Leopard Ukrajini a kritika dolazi s krajnje ljevice i desnice.

“Na odluku smo čekali predugo, donesena je mukotrpno ali je na kraju neizbježna”, rekla je predsjednica Obrambenog odbora Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Političarka Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP) koalicijskog partnera socijaldemokrata i zelenih u vladi kancelara Olafa Scholza, je rekla kako je vijest o isporuci tenkova tipa Leopard “spasonosna vijest za hrabri narod Ukrajine”.

Potpredsjednica Bundestaga i čelnica vladajuće stranke Zeleni Katrin Goering-Eckard je preko Twittera poručila: “Leopard je slobodan”.

Od oporbenih stranaka je samo najveći oporbeni zastupnički klub u Bundestagu, Unije CDU/CSU pozdravio odluku o isporuci Leoparda Ukrajini. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je istodobno kritizirao odugovlačenje kancelara Scholza u donošenju ove odluke.

“Zbog toga što je toliko dugo čekao s odlukom, kancelar Scholz odaje dojam nekoga koga se na ovu odluku natjeralo”, rekao je Merz.

Pripadnici oporbenih stranka Ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD) su odluku o isporuci kritizirali kao opasnu i neodgovornu.

“Njemačka se izlaže opasnosti direktnog uvlačenja u rat”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Tino Chrupalla. On je istodobno kritizirao činjenicu da se, zbog ustupanja tenkova, radi o “novom slabljenju Bundeswehra”.

Predsjednik zastupničkog kluba Ljevice Dietmar Bartsch i istaknuo opasnost ove odluke.

“Isporukom Leoparda pada još jedan tabu u vanjskoj politici Njemačke i taj potez nas potencijalno više približava Trećem svjetskom ratu nego miru u Europi”, rekao je Bartsch.

Stranke Ljevica i AfD slove kao stranke u svojim redovima okupljaju kritičare njemačkog angažmana protiv Rusije.

Komentari