ODLUKA! SAD će financijski pomagati Afganistanu preko UN-a i ostalih humanitarnih organizacija, ali ne i talibansku vladu

Screenshot Youtube

Sjedinjene Američke Države bile su veliki donator Afganistana od invazije i rušenja Talibana 2001. godine, a izdvajali su otprilike 130 milijardi dolara za sigurnost, upravljanje i razvoj kao i humanitarne potrebe. No, američki Kongres je odlučio da će vjerojatno financirati UN i ostale organizacije koje pružaju pomoć Afganistanu, ali ne žele izravno financirati novu talibansku vladu, objavili su kongresni pomoćnici.

“Bilo bi teško uvjeriti članove Kongresa da učine išta što bi izgledalo kao da se podržava talibansku vladu”, rekao je viši pomoćnik demokrata u Senatu. S tim se složio i viši republikanski pomoćnik u Senatu.

Pomoćnik republikanaca je istaknuo kako “republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novaca talibanima”. Dodao je kako ne žele dati novac sve dok Amerikanci i Afganistanci koji su radili sa SAD-om ne napuste Afganistan.

Dok pomoćnici kažu da postoji razumijevanje da će agencije poput Svjetskog programa za hranu i Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice trebati sredstva, republikanski izvor ističe da bi zakonodavci htjeli stroge uvjete o tome kako se novac troši.



Suradnik je rekao da bi Kongres mogao odobriti čak 144 do 279 milijuna dolara koje je godišnje izdvajao u posljednjem desetljeću za afganistanske humanitarne potrebe, ovisno o tome što agencije UN-a i druge utvrde da je potrebno.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar hoće li zatražiti dodatna sredstva za Afganistan, objavio je Reuters.

Komentari