Olaf Scholz i Giorgija Meloni spremaju zajednički akcijski plan, tvrde da je njihova suradnja odlična

Foto: Facebook

Njemački kancelar Olaf Scholz danas će biti domaćin susreta s talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni u Berlinu, na prvom njemačko-talijanskom susretu na razini vlada od 2016. godine. Njemačka vlada najavila je uoči sastanka da će dvoje čelnika potpisati zajednički akcijski plan za produbljivanje odnosa, o čemu su 2021. dogovor postigli prethodni talijanski premijer Mario Draghi i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Pojedinosti nisu objavljene
Ideja je uslijedila nakon prethodnog sporazuma o prijateljstvu potpisanog između Italije i Francuske s ciljem da obje zemlje bliže surađuju na temama kao što su ekonomska, sigurnosna i migracijska politika. Pojedinosti o konkretnom sadržaju planiranog njemačko-talijanskog sporazuma nisu unaprijed objavljene.

Meloni i njezina krajnje desna nacionalistička stranka Braća Italije upravljaju zemljom od kraja listopada 2022. zajedno s konzervativnom strankom Forza Italia i desničarskom populističkom Ligom. Na vlast su došli s obećanjem da će neregularnu imigraciju staviti pod kontrolu.

I Scholz i Meloni kažu da je suradnja odlična
Nedavno je došlo do spora s Berlinom oko njemačke financijske pomoći nevladinim organizacijama koje brodovima spašavaju migrante iz Sredozemnog mora kako bi ih dovele na kopno u Italiji. Meloni se u rujnu na to žalila u pismu Scholzu.



Početkom listopada zemlje članice EU dogovorile su zajedničko stajalište o planiranoj europskoj reformi azila, nakon čega su uslijedili pomirbeni pregovori između Njemačke i Italije. Na neformalnom summitu EU u španjolskoj Granadi u listopadu oboje čelnika govorilo je o izvrsnoj suradnji dvije zemlje.

Komentari