‘Operacija Warp brzina’, do kraja godine proizvesti 100 milijuna doza cjepiva

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenula je projekt ubrzanja razvoja cjepiva protiv koronavirusa, a cilj je napraviti 100 milijuna doza cjepiva do kraja ove godine, izjavio je u srijedu neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

Bloomberg News objavio je da se projekt zove ‘Operacija Warp brzina’ (Warp brzina omogućuje putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti), a u njemu bi zajednički sudjelovale privatne farmaceutske kompanije, vladine agencije i vojska, s ciljem da se skrati razdoblje razvoja cjepiva za osam mjeseci.

Znanstvena zajednica nebrojeno je puta isticala da će za razvoj cjepiva trebati od 12 do 18 mjeseci, odnosno da bi ga mogli imati najranije početkom ili sredinom sljedeće godine. Mnoge farmaceutske kompanije i istraživački instituti širom svijeta rade na razvoju cjepiva protiv koronavirusa, neki su i blizu toga da krenu u klinička ispitivanja, poput znanstvenika sa sveučilišta Oxford.

Bloomberg navodi da će projekt koštati više milijardi dolara i da će većinu novca osigurati vlada, odnosno država. Istodobno bi se trebalo testirati više cjepiva kako bi se izdvojila ona koja daju najbolje rezultate i potom bi se ubrzao njihov razvoj.



Projekt ‘Operacija Warp brzina’ toliko je ambiciozan i skup da ga neki već uspoređuju sa projektom ‘Manhattan’, tajnim programom američke vlade tijekom Drugog svjetskog rata kojim je u nepune tri godine stvorena atomska bomba, a koštao je dvije milijarde dolara, što bi danas vrijedilo oko 23 milijarde dolara.

Oni se možda mogu uspoređivati kad je u pitanju ambicioznost, brzina ostvarenja i skupoća, ali razvoj cjepiva protiv koronavirusa bio bi za dobrobit cijelog čovječanstva.

Komentari