Orban maloljetnicima želi onemogućiti doticaj s temama homoseksualnosti, postrožio je zakone

Foto: Guliver image

Mađarska vlada postrožila je propis kojim se maloljetnicima želi onemogućiti doticaj s temama homoseksualnosti i transseksualnosti. Između ostalog, zabranjuje se stavljanje na raspolaganje djeci i mladima svih knjiga i filmova koji prikazuju seksualnost koja nije heteroseksualna.

Još u lipnju 2021. godine mađarski parlament odobrio je Vladin nacrt Zakona o zaštiti od pedofilije, koji je proširen raznim amandmanima kako bi zabranio promicanje seksualnih manjina među mladima. U utorak navečer u zbirci zakona objavljena je nova regulativa prema kojoj se ograničenja ne odnose samo na knjige i filmove, već i na igračke, poput lutaka i lego kockica.

Tako se sada knjige, filmovi i drugi nosači podataka koji se bave seksualnošću koja nije heteroseksualna, smiju prodavati samo ako su pakirani u maloprodaji i ne smiju se nuditi na dječjim odjelima.

Ilustracija Pixabay

Homoseksualnost se poistovjećuje s pedofilijom

Nova regulativa propisuje da se svi proizvodi koji tematiziraju “rodnu devijaciju pri rođenju, promjenu spola, promiču homoseksualnost ili prikazuju seksualnost zbog nje same” ne smiju prodavati u krugu od dvjesta metara od crkvi, škola i drugih obrazovnih ustanova, prenosi Klix.ba.



Orban žestoko ‘opleo’ po liderima EU-a: ‘Pokupite stvari i odlazite’

Regulativom nije određen asortiman proizvoda. Provladini mediji ranije su upozoravali da su se neheteroseksualni sadržaji već ‘uselili u dječje sobe’, primjerice u obliku lutaka čiji se spol može promijeniti ili koje su rodno neutralne, kao i lego kockica u duginim bojama koje simboliziraju LGBT zajednice. U tim se medijima homoseksualnost često poistovjećuje s pedofilijom.

 

Komentari