Orban, Salvini i Morawiecki osnivaju još jednu frakciju u Europskom parlamentu?

Poljski premijer Mateusz Morawiecki susrest će se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i liderom talijanske Lige Matteom Salvinijem u četvrtak u Budimpešti kako bi raspravili budućnost desnog političkog spektra u Europskom parlamentu.

Zastupnici Prava i pravde u Europskom parlamentu smatraju kako će trojica lidera razgovarati o uspostavi nove skupine u Europskom parlamentu.

Prema mišljenju europarlamentarca iz PiS-a Ryszarda Czarneckog, desni dio zastupnika trebao bi u EP u djelovati kroz već postojeću skupinu Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

“Đavao je uvijek u detaljima. Želimo da se integracija, koja je neophodna i koju podržavamo, dogodi na temelju već postojeće ECR. Naši partneri u međuvremenu žele stvoriti nešto novo. Moramo razgovarati jedni s drugima. Ja vjerujem da će sporazum biti postignut. Pitanje je samo vremena i oblika sporazuma “, rekao je.



Tješnja suradnja na desnici dobar potez

Europarlamentarac Bogdan Rzońca, s druge strane, vjeruje da će mnogo toga ovisiti o stranci Mattea Salvinija. Naglasio je da su Salvinijevi europarlamentarci kompetentni i marljivi ljudi koji nude snažnu potporu desnici ako su se odlučili pridružiti novoj strukturi. Primijetio je da mnogo toga ovisi i o stranci fratelli d’italia koja je trenutno dio ECR-a.
Rzońca je izjavio da je tješnja suradnja na desnici dobar potez s obzirom na situaciju u kojoj Europska pučka stranka (EPP) postaje sve ljevija i sličnija Zelenima, socijalistima i komunistima.

Bogdan Rzońca mišljenja je da bi novi blok zdesna mogao privući neke konzervativnije političare u EPP-u.

“Čak i ako se u početku ne bi željeli pridružiti skupini ECR-a, tada bi tijekom galsanja sigurno stali uz Europu Roberta Schumana i Alcidea de Gasperija, a ne Europu komunista i socijalista”, rekao je, prenosi Remix.

 

 

 

Komentari