Orban: Zemlje Europe kao mjesečari na krovu stalno balansiraju na rubu rata s Rusijom

Foto: Twitter

Mađarski premijer Viktor Orban održao je danas redovan godišnji govor o stanju mađarske nacije u kojem je naglasio kako Europa neprestano balansira na rubu rata s Rusijom, a posredni rat je već u tijeku jer “Zapad isporučuje sve smrtonosnije oružje Kijevu i može doći čak i do slanja mirovnih snaga u Ukrajinu”.

“Zemlje Europe kao mjesečari na krovu stalno balansiraju na rubu rata s Rusijom. Ako isporučuješ oružje, daješ satelitske informacije, obučavaš vojnike jedne od zaraćenih strana, financiraš rad cijelog državnog aparata, protiv druge strane uvodiš sankcije, što god da govoriš, ti sudjeluješ u ratu, za sada posredno”, rekao je Orban.

Orban kaže da rat može završiti jedino pregovorima Rusije i Amerike
Jedini pravilan izlaz za Mađarsku, smatra Orban, je da se drži podalje od sukoba jer se on događa između dva slavenska naroda i nije blizak Mađarima.

“Sukob u Ukrajini može završiti samo pregovorima Rusije i SAD-a. To će se neizbježno dogoditi, a što se kasnije dogodi, to će biti viša cijena”, smatra Orban. Istaknuo je da mađarska vlada ne smatra da Rusija narušava sigurnost Mađarske i cijele Europe.



“Kada je riječ o atomskom oružju, situacija je takva da rat u Ukrajini ne povećava i ne smanjuje rizik od njegove upotrebe”, rekao je. Na kraju je kritizirao Kijev, Bruxelles i Washington zbog odnosa prema mađarskoj nacionalnoj manjini u zapadnoj Ukrajini.

“Dok mnogi Mađari u Ukrajini ginu herojskom smrću na frontu, mađarski nacionalni simboli u Mukačevu i Munkaču se odstranjuju, a mađarski direktori škola su smjenjivani”, zaključio je Orban, prenosi Index.hr

 

Komentari