PANDORA PAPERS Otkriveno tajno bogatstvo i poslovi svjetskih čelnika

Ilustracija

Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih čelnika, političara i milijardera otkriveni su u jednom od najvećih lijekova financijskih dokumenata, objavio je u nedjelju BBC.

Oko 35 sadašnjih i prošlih lidera te više od 300 dužnosnika povezano je s dokumentima iz offshore tvrtke nazvanih Pandora Papers.

Podaci među ostalim otkrivaju da je jordanski kralj Abdullah II. nagomilao tajno bogatstvo od 70 milijuna dolara u nekretninama po SAD-u i Velikoj Britaniji.

Također pokazuju da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga zaradila 360.000 eura izbjegavajući plaćanje poreza na nekretnine kada su kupili ured u Londonu, dakle što su kupili offshore tvrtku koja je vlasnik zgrade.



Dokumenti povezuju ruskog predsjednika Vladimira Putina s nekretninama u Monaku i otkrivaju da je češki premijer Andrej Babiš, koji idući tjedan izlazi na izbore, nije prijavio investicijsku offshore kompaniju preko koje je kupio dvije vile na jugu Francuske za 14 milijuna eura.

Radi se o najnovijem u nizu tajnih dokumenata koji su bili prokuruli u posljednjih sedam godina, nakon FinCen Filesa, Paradise Papersa, Panama Papersa i LuxLeaksa.

Komentari