Pedro Sanchez uvjeren je da će dobiti novi četverogodišnji mandat: Sve ovisi o Kataloncima

Foto: Twitter

Španjolski premijer Pedro Sanchez uvjeren je da će dobiti novi četverogodišnji mandat premda njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) nije pobijedila na nedjeljnim izborima, ali je dobila više glasova nego što su predviđale ankete i ima podršku ostalih lijevih i regionalnih separatističkih stranaka. Relativni pobjednik izbora je Narodna stranka desnog centra (PP) sa 136 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno je 176 mandata.

PSOE će imati 122, no računa na podršku ostalih lijevih te regionalnih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije. Stranke s kojima PSOE vlada u sklopu manjinske vlade od 2019., ili čiju podršku ima, danas su rekle da su spremne podržati novu Sanchezovu vladu. Socijalisti s njima imaju 172 zastupnika, četiri manje od potrebnih 176.

Sve na Kataloncima
“To je jedina moguća vlada. Počinjemo raditi sa PSOE-om na programu i strukturi buduće vlade”, izjavio je glasnogovornik skupine lijevih stranaka Sumar. Sanchez bi mogao formirati manjinsku vladu ako se od glasanja suzdrži stranka desnog centra Zajedno za Kataloniju, koja ima sedam zastupnika i koja uvjetuje podršku ljevici referendumom o neovisnosti Katalonije i amnestiji za organizatore zabranjenog referenduma iz 2017.

PSOE, koji se protivi referendumu u Kataloniji, još uvijek se nije očitovao o tom zahtjevu. U toj socijalističkoj stranci uvjereni su da oporbena Narodna stranka, čiji će lider Alberto Núñez Feijóo prvi pokušati formirati vladu, neće dobiti dovoljnu podršku u parlamentu.



Izlazna anketa nakon zatvaranja birališta koju je objavila javna televizija sugerirala je da će konzervativci osvojiti između 145 i 150 mjesta i formirati koalicijsku vladu s krajnje desnim Voxom kojem je prognozirala do 27 mjesta. Na sličan rezultat ukazivale su i predizborne ankete.

Ankete precijenile broj glasova Narodne stranke
Dan nakon izbora analitičari raspravljaju zbog čega su ankete precijenile broj glasova Narodne stranke, a podcijenile podršku PSOE-u koji je dobio milijun glasova više nego na izborima 2019.

 

Desnica je u svibnju teško porazila ljevicu na lokalnim i regionalnim izborima, pa je Sanchez sazvao prijevremene parlamentarne izbore u srpnju umjesto u prosincu. To je učinio kako se desnica ne bi stigla konsolidirati u osvojenim krajevima, a on ostao lider na ljevici koja je istovremeno mobilizirala glasače.

Unatoč velikoj vrućini i godišnjim odmorima, izborima se odazvalo 70 posto birača, a u studenom 2019. ih je izašlo 66 posto. Feijoo je nakon objave rezultata izjavio da će kao pobjednik izbora pokušati formirati manjinsku desnu vladu te pozvao Sancheza i ostale stranke da mu to dopuste jer je dobio najviše glasova.

Feijoo: Pokušat ćemo formirati vladu
Zasad sve upućuje na to da ipak neće dobiti podršku nakon što 17. kolovoza novi zastupnici sjednu u parlament jer s ostalim srodnim strankama ima nedovoljnih 170 zastupnika. Feijoo se sastao sa stranačkim dužnosnicima i poslije izjavio da “odmah počinje” razgovarati s ostalim strankama o sastavljanju vlade.

“Pokušat ćemo formirati vladu jer smo stranka s najviše dobivenih glasova. Borit ćemo se do kraja”, rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica regije Madrida iz Narodne stranke. Španjolsku, koja od ovog mjeseca predsjeda Europskom unijom, čeka komplicirana politička situacija u nadolazećim tjednima. Ne uspiju li se stranke dogovoriti do listopada, Španjolci će ponovo na izbore.

Španjolsku tradicionalno karakterizira oštra podjela na desnicu i ljevicu, pa u nedostatku stranaka s centra ostaje malo prostora za jednostavno formiranje koalicijskih vlada.

Komentari