Pelosi pozvala na bojkot Olimpijskih igara u Kini: Šefovi država ne bi trebali odlaziti u zemlju u kojoj je genocid u tijeku

Profimedia

Predsjednica američkog Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, kritizirajući Kinu zbog kršenja ljudskih prava.

Ocijenila je i da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet. “Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u tijeku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu”, rekla je Pelosi.

Neovisno povjerenstvo Ujedinjenih naroda izvijestilo je 2018. o najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Xinjiang. Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva Liu Pengyu izjavio je Reutersu da su američki pokušaji miješanja u kineske unutarnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh. “Pitam se zbog čega neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani moralni autoritet? Što se tiče pitanja ljudskih prava oni nisu u poziciji, ni povijesno ni trenutno, da daju bezobzirnu kritiku protiv Kine”, rekao je Liu.



Komentari