Pfizer traži odobrenje i za treću dozu cjepiva

Ilustracija Foto: Facebook

Pfizer Inc traži da se odobri i treća doza njegova cjepiva zbog velikog rizika od reinfekcije u roku od šest mjeseci te zbog širenja delte. 

No, iz Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da Amerikanci koji su potpuno cijepljeni ne trebaju, za sada, docjepljivanje trećom dozom.

“Spremni smo odobriti dodatnu dozu ako znanost demonstrira da je to potrebno”, FDA i CDC napominju. I neki znanstvenici propituju potrebu za docjepljivanjem.

Voditelj znanstvenog odjela Pfizera Mikael Dolsten rekao je da je razlog nedavnog pada učinkovitosti cjepiva u Izraelu taj što je većina ljudi cijepljena u siječnju ili veljači.



Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je da je učinkovitost u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja pala na 64 posto u lipnju.

“Pfizerovo cjepivo je visoko učinkovito protiv delta varijante. No nakon šest mjeseci postoji rizik od reinfekcije jer opadaju antitijela, kao što je i predviđeno”, rekao je Dolsten.

Dodao je da rani podaci iz studija koje je proveo Pfizer pokazuju da treća doza proizvodi razine antitijela pet do deset puta veći nego nakon druge doze. “Time sugeriraju da će treća doza dati obećavajuću zaštitu”.

Ustvrdio je i da se više europskih zemalja već obratilo Pfizeru kako bi razgovarale o povećanju doza. Dodao je da je docjepljivanje izuzetno važno za starije osobe.

Pfizer planira provesti ispitivanje o učinkovitosti na uzorku od 10.000 ispitanika uz kontrolnu placebo skupinu i to na jesen, kako navodi, a to znači da studija neće biti završena prije nego što tvrtka zatraži odobrenje FDA.

Profesor molekularne medicine i ravnatelj Instituta Scripps Research Translational u La Jolli u Kaliforniji Dr. Eric Topol traži dodatne studije.

“Ako se odlučuje na temelju pada broja antitijela, time se zanemaruju drugi važni segmenti imunosnog odgovora, kao što su memorijske B stanice, koje mogu proizvoditi antitijela na zahtjev kada im prijeti virus”.

 

 

Komentari