Plenković na summitu Vijeća Europe: Velika je poruka solidarnosti i čvrste podrške Ukrajini

Foto: Twitter / Vlada RH

Premijer Andrej Plenković otputovao je na Island gdje se održava sastanak na vrhu Vijeća Europe, koji je okupio čelnike svih 27 država članica. U fokusu sastanka je ruska agresija na Ukrajinu, piše HRT.

– Glavni je povod za ovaj summit brutalna i protuzakonita ruska agresija na Ukrajini, istaknula je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović-Burić i rekla da bi u Reykjaviku trebali biti dogovorene nove mjere za pomoć Ukrajini kako bi se između ostalog osigurala odgovornost Rusije za njezine postupke i zaštita ukrajinske djece pogođene ratom.

Na dnevnom redu naći će se i demokratsko nazadovanje u pojedinim dijelovima Europe, problemi sa zaštitom ljudskih prava, kao i drugi izazovi poput uzleta umjetne inteligencije i egzistencijalne prijetnje koju predstavljaju klimatske promjene, kazao je Žvanović.

– Vijeće Europe organizacija je za promociju ljudskih prava osnovana još prije 74 godine, no dosad je održala samo tri sastanka šefova država i vlada. Poticaji za sastanke na najvišoj razini su značajni geopolitički događaj na starom kontinentu, a posljednji takav sastanak održan je u Poljskoj prije 18 godina, dodao je.



– Osim, naravno, rješavanja pitanja koja se odnose na odgovornost Ruske Federacije za rat u Ukrajini, imamo niz onih koja su relevantna za Vijeće Europe i njegov mandat, počevši od nazadovanja demokracije, koje prethodi pandemiji, do agresorskog rata Ruske Federacije u Ukrajini. Stoga, svakako moramo razmotriti još neke mjere koje će poduzeti Vijeće Europe, koje podržava svih 46 zemalja članica, kazala je Marija Pejčinović-Burić.

– Velika je poruka solidarnosti i čvrste podrške Ukrajini u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Mislim i da je deklaracija, koja je dogovorena na razini stalnih predstavnika uoči ovoga summita, vrlo sadržajna i pokazuje koji su sve izazovi suvremenoga svijeta na koje odgovore europski kontinent, pa i kroz Vijeće Europe, može dati. Zato mi se čini posebno vrijednim ovaj dokument, jedan međunarodni ugovor o registru šteta koje su se dogodile u Ukrajini i koji će biti konkretno postignuće dogovora ovog sastanka u Reykjaviku, kazao je premijer RH Andrej Plenković novinarima u Reykjaviku.

Komentari