Poglavar Katoličke crkve u Bjelorusiji predao ostavku. Nedavno je kritizirao Lukašenka

Poglavar Katoličke crkve u Bjelorusiji, mons. Tadeusz Kondrusiewicz koji je bio kritičan prema gušenju prosvjeda protiv predsjednika Lukašenka, predao je ostavku zbog visoke dobi, priopćila je u nedjelju Sveta Stolica.

Nadbiskup Minska, koji je boravio u posjetu Poljskoj, odakle je njegova obitelj, kritizirao je u radijskom intervjuu prije nekoliko tjedana nasilno gušenje prosvjeda protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon te kritike nije mu bio dopušten povratak u Bjelorusiju, zemlju u kojoj je rođen i čije državljanstvo ima te je više od tri tjedna morao ostati u Poljskoj.

Nakon pregovora bjeloruske vlade i Svete Stolice, mons. Kondrusiewiczu je napokon uoči Božića dopušten povratak u Minsk.



Vatikan je u nedjelju kratko izvijestio o njegovoj ostavci, rekavši samo da je takva odluka “u skladu s pravilom da biskup može otići u mirovinu s navršenih 75 godina”.

Oporbena čelnica Svetlana Tihanovska, koja je u egzilu u Litvi, istaknula je na Twitteru da su “Bjelorusi doista bili blagoslovljeni nadbiskupovim vodstvom”.

Komentari