Policija u Parizu pucala na ženu koja je prijetila putnicima u vlaku i vikala “Allahu akbar”

Foto: Guliver Image / Gerard Bottino/Ilustracija

Policajac je teško ranio ženu koja je, kako tvrde očevici, prijeteći izvikivala “Allahu akbar” (Bog je najveći) u prigradskom vlaku u Parizu, doznaje AFP iz policijskih izvora i ureda tužitelja glavnog francuskog grada.

– Žena je životno ugrožena, rekli su iz tužiteljstva.

Policiju su uzbunili pozivi putnika iz vlaka koji se kretao prigradskim područjem. Većina ih je govorila o ženi s “potpuno pokrivenim licem i tijelom” koja prijeti putnicima, objavili su policijski izvori.

Prema tvrdnjama očevidaca, putnica je “nekoliko puta izgovorila Allahu akbar”, zbog čega ju je policija uspjela “izolirati” i iskrcati iz vlaka na pariškoj željezničkoj postaji ‘Bibliotheque François Mitterrand’, koja je prethodno brzo evakuirana.



Žena je “odbila poslušati policijske naredbe” te zaprijetila “da će se raznijeti”, precizirali su tužiteljstvo i policijski izvori.

Nakon toga je policajac jednom pucao iz vatrenog oružja i ženu teško ranio.

Vode se dvije istrage

Jedna je povjerena pariškoj pravosudnoj policiji zbog “izravnog poticanja terorizma, prijetnje smrću i zastrašivanja obnašatelja javne vlasti”.

Druga je povjerena Glavnome inspektoratu nacionalne policije (IGPN) i svrha joj je istražiti pucanj policijskog službenika, što je uobičajeno kada pripadnik policije na zadatku upotrijebi vatreno oružje.

Nakon ubojstva nastavnika u gradu Arrasu 13. listopada, ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je Francuska u stanju najviše pripravnosti. Protiv dvadesetogodišnjeg napadača osumnjičenog da je nožem ubio nastavnika i ranio troje ljudi u francuskoj školi pokrenuta je službena istraga za ubojstvo povezano s terorističkom organizacijom, objavio je tada ured tužiteljstva.

To ubojstvo ponovno je potaknulo strah Francuza od islamističkih napada, a vlasti ponukalo da pojačaju protuterorističke sigurnosne mjere u sklopu događaja u pojasu Gaze i sukoba između Izraela i Hamasa.

Komentari