Poljska i Mađarska našle se na udaru kritika Europske komisije zbog demokratskih standarda

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Mađarska i Poljska dobile su loše ocjene u sklopu godišnjeg izvješća Europske komisije o vladavini prava zbog korupcije, pravosudnih standarda i nepoštivanja slobode medija.

– I dalje je prisutna ozbiljna zabrinutost u pogledu neovisnosti poljskoga pravosuđa, stoji u sažetku izvješća Komisije.

– Istodobno u Mađarskoj vladino “ekstenzivno i dugotrajno korištenje” izvanrednih ovlasti proizašlih iz pandemije koronavirusa potkopava pravnu sigurnost, zaključila je Komisija.

Obje države članice Europske unije u višegodišnjem su sporu s Komisijom kada su posrijedi standardi vladavine prava – Poljska zbog kontroverznih reformi pravosuđa, a Mađarska zbog stupnja korupcije. Komisija je kritizirala Mađarsku jer nije procesuirala slučajeve korupcije na visokoj razini, ali je priznala reforme pravosuđa, koje je trebalo odobriti zbog pristupa fondovima EU-a za pomoć u borbi protiv COVID-a. No puno su oštrije bile kritike na račun Poljske. Opetovano je spominjana neovisnost pravosuđa, a “ozbiljnu zabrinutost izaziva” odbor koji ima ovlast da istražuje javne dužnosnike zbog ruskog utjecaja.



Upozoreno je i na slobodu medija. Mađarska nije postigla nikakav napredak kada je posrijedi uspostava uređivačke neovisnosti u javnim medijima, a novinari su bili metom klevetničkih kampanja i špijunskog softvera, objavila je Komisija, dodajući da slična zabrinutost postoji i u slučaju uredničke neovisnosti u poljskim javnim medijima.

Nije se poboljšala ni transparentnost u pogledu licenci za rad medijskih kuća u Poljskoj.

Procjena Komisije dio je godišnjeg pregleda stanja vladavine prava u 27 država članica EU.

Komentari