Poljska i Mađarska štite svoje: Zabranili su uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine

Foto: Unsplash

Poljska i Mađarska su zabranili uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor, priopćile su dvije vlade u subotu nakon što su velike zalihe srozale cijene diljem regije.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog poljske odluke, rekavši da “rješavanje različitih problema drastičnim unilateralnim djelovanjem neće ubrzati pozitivno rješenje situacije.”

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih zavrzlama, izvršivši utjecaj na cijene i prodaju lokalnih poljoprivrednika.

U pismu Europskoj komisiji prošli mjesec, premijeri pet istočnoeuropskih zemalja rekli su da je razmjer povećanja proizvoda poput žitarica, uljarica, jaja, peradi i šećera “bez presedana” i predložili da se razmotre tarife na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih dobara.



“Vlada se danas odlučila na regulaciju koja zabranjuje uvoz žitarica u Poljsku i više desetaka drugih vrsta hrane”, rekao je tijekom stranačke konvencije čelnik vladajuće poljske stranke PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

“I dalje smo i ostajemo prijatelji i saveznici Ukrajine. Podržavamo je i podupiremo… No dužnost je svake države, svake vlasti, dobre vlasti u svakom slučaju, da štiti interese svojih građana”, dodao je.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivredne politike i hrane reklo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvao Varšavu na razgovore kako bi se riješio problem.

“Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, no naglašavamo da su ukrajinski poljoprivrednici trenutno u najtežoj situaciji”, priopćilo je ministarstvo.

Kasnije u subotu, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana pridružila se zabrani, rekavši da bi status quo uzrokovao tešku štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Mađarska vlada je objavila da se nada promjenama u regulaciji na razini EU-a, uključujući i to da se nanovo razmotre carine na ukrajinske proizvode koje su ukinute.

 

Komentari