Poljska zabranila ulazak Lavrovu, Rusija: “Odluka je provokativna”

FOTO: HINA

Rusija je u subotu osudila i ocijenila provokativnom odluku službene Varšave, koja je odbila dopustiti ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da uđe na njezin teritorij gdje je trebao sudjelovati na sastanku šefova diplomacija OESS-a.

“Odluka Poljske (…) je provokativna i bez presedana”, stoji u priopćenju ruske diplomacije.

“Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe, već je nanijela nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije” za europsku sigurnost i suradnju, stoji u priopćenju.

Poljska, koja početkom prosinca organizira ministarski sastanak OESS-a, u petak je objavila da je Sergeju Lavrovu ulazak na poljski teritorij odbijen.“Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoga izaslanstva u skladu s važećim propisima”, rekao je AFP-u pouzdani izvor iz rotirajućeg poljskog predsjedništva OESS-a.

Isti izvor je kazao da rusko izaslanstvo ne bi trebalo na sastanke slati “​​osobe koje je Europska unija sankcionirala” nakon ruske ofenzive na Ukrajinu pokrenute 24. veljače, a među njima je i Sergej Lavrov.

“Uvjereni smo da svi razumni političari dijele rusko stajalište – takvi su potezi neprihvatljivi”, objavila je ruska diplomacija.

“Ovakve destruktivne odluke Poljaka (…) guraju OESS prema ponoru”, rekao je izvor, optuživši OESS da se pretvorio u “poligon za antiruske vježbe”.

Sastanak 57 ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju održat će se 1. i 2. prosinca u Lodzu, gradu u središnjoj Poljskoj.

Rusko izaslanstvo predvodit će ruski veleposlanik pri OESS-u Aleksander Lukaševič, priopćila je Moskva.

Sjedište OESS-a je u Beču još od osnutka 1975. na vrhuncu hladnoga rata, a svrha organizacije je promicati dijalog između zemalja istoka i zapada.

Godišnji ministarski sastanak OESS-a, na kojemu u uobičajenim okolnostima Lavrov redovito sudjeluje, središnji je događaj ove međunarodne organizacije. Prilika je to da ministri vanjskih poslova razmotre rad OESS-a u svim područjima njegova djelovanja.

 

Komentari