Poljska želi provesti referendum o ogradi na granici s Bjelorusijom

Foto: Twitter

Poljska će održati referendum o tome treba li zadržati ogradu na granici s Bjelorusijom, objavio je u ponedjeljak na društvenim mrežama ministar obrane Mariusz Błaszczak.

Referendum će se održati 15. listopada, a istoga dana održat će se i parlamentarni izbori.

Poljski birači odgovorit će na pitanje podržavaju li “uklanjanje barijere na granici između Poljske i Bjelorusije”, rekao je Błaszczak.

Dok su oporbeni političari u to vrijeme kritizirali izgradnju ograde trenutno, s obzirom na to da je Bjelorusija bliski saveznik Rusije, nema znatnijeg protivljenja ogradi.



U Poljskoj u posljednje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju.

Poljska je prošle godine 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom osigurala 5,5 metara visokom ogradom.

Unatoč podršci ogradi, oporba u datumu referenduma vidi izbornu taktiku. Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pod pritiskom je zbog visoke inflacije, strogih zakona o pobačaju i raznih nepotističkih skandala, ocjenjuje dpa.

Čelnik stranke Jarosław Kaczyński u lipnju je iznio ideju o referendumu paralelno s izborima.

Već postoje tri pitanja važna za PiS o kojima će se glasati u listopadu: politika prema azilantima EU-a, (ne)podizanje dobi za odlazak u mirovinu te pitanje treba li privatizirati određena državna poduzeća.

Oporba optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju dodatnih birača za parlamentarne izbore s vlastitim programom.

Komentari