Poljski ministar poljoprivrede: Dogovorili smo tranzit žitarica s Ukrajinom, našli smo rješenje

Foto: Unsplash

Poljska je s Ukrajinom dogovorila tranzit žitarica i prehrambenih proizvoda, uz nadzor, izjavio je poljski ministar poljoprivrede, signalizirajući dogovor o pošiljkama koje su pritisnule cijene u Europi i izazvale nezadovoljstvo poljoprivrednika.

Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile su uvoz ukrajinskih žitarica kako bi zaštitile domaće proizvođače od jeftine konkurencije, a Varšava je zabranila i njihov tranzit.

U utorak poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da su pregovori s Ukrajinom u Varšavi iznjedrili rješenje, objasnivši da je dogovoren tranzit ukrajinskih žitarica kroz Poljsku, pod pečatom i nadzorom.

Sporazum će stupiti na snagu u petak u ponoć, rekao je poljski ministar za razvoj Waldemar Buda.



”Bili smo prisiljeni zatvoriti granicu zato što je EU zatvorio oči pred velikim količinama žitarica koje stižu u Poljsku, ali smo istodobno nastavili razgovore s Ukrajinom o mogućnostima tranzita, uz jamstvo da žitarice neće zapeti u Poljskoj. I našli smo rješenje”, objasnio je Buda.

Prva potpredsjednica ukrajinske vlade Yulia Svyrydenko rekla je kako je uvjerena da će ukrajinski izvoznici poštivati uvjete dogovora s Poljskom.

Još nije jasno kako će na sporazum reagirati ostale zemlje koje su zabranile uvoz, napominje Reuters.

EU je kritizirao članice zbog zabrana, a veleposlanici bi danas trebali razgovarati o tim mjerama, rekao je visoki dužnosnik EU-a.

Početkom travnja premijeri Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Bugarske i Poljske pisali su predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, tražeći konkretne mjere u slučaju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Rekli su da će možda biti nužno ponovo uvesti carine ako se uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine ne bude mogao zaustaviti drugim sredstvima.

Ukrajina spada među najveće izvoznike žitarica u svijetu, ali ruska invazija omela je njezin izvoz preko luka na Crnom moru. Lani je postignut dogovor, uz posredovanje UN-a i Turske, o koridoru kako bi se osigurala opskrba zemalja na Bliskom istoku i u Africi, glavnih kupaca.

Dio ukrajinskih pošiljki preusmjeren je u međuvremenu kroz Poljsku i Rumunjsku, a neke su tu i završile putovanje. Budući da su jeftinije od uroda domaćih poljoprivrednika, pritisnule su cijene i njihovu prodaju.

Komentari