Portugalski građani izlaze na izbore nakon velikog skandala i pada vlade

Portugalci danas izlaze na prijevremene izbore nakon pada socijalističke vlade zbog korupcijskog skandala, a očekuje se da neće biti jasnog pobjednika i da bi krajnje desna stranka Chega mogla biti ključna za formiranje koalicijske vlade.

Izbori, koji se održavaju dvije godine prije nego što su trebali biti redovni, raspisani su nakon što je socijalistički premijer Antonio Costa podnio ostavku u studenome zbog istrage o navodnim protuzakonitim radnjama u vladinom upravljanju velikim investicijskim projektima.

Policija je pretražila Costinu službenu rezidenciju i uhitila njegovog šefa kabineta, no Costa nije optužen ni za što.

Ni glavna oporbebna Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je u Portugalu desnica, nije lišena optužbi za korupciju. Nedavna istraga o mitu na otočju Madeiri izazvala je ostavke dvojice istaknutih dužnosnika socijaldemokrata.



Skandal je izbio baš onoga dana kada je Socijaldemokratska stranka u Lisabonu predstavila antikorupcijski jumbo plakat s porukom: “Ovako više ne može”.

Ekstremno desna populistička stranka Chega (“Dosta”), usmjerila se na poruke o borbi protiv korupcije i mogla bi profitirati od skandala glavnih stranaka.

Izbori vjerojatno neće dati jasnog pobjednika, pokazuju ankete, a Chega bi mogla igrati odlučujuću ulogu u koalicijskim pregovorima baš u trenutku kad se zemlja priprema proslaviti 50 godina od pada fašističke diktature.

Lider socijaldemokrata Luis Montenegro susreo se sa stotinama pristaša u petak ispred lokalne tržnice u jednoj lisabonskoj četvrti i prošetao se dok su mu neki vozači trubili u znak ohrabrenja.

“Naša nada je jedna: pobjeda (…) i mi ćemo pobijediti”, rekao je njegov pristaša, 49-godišnji Noel Menezes koji je razočaran politikom socijalista od njihova dolaska na vlast 2015.

Montenegro je isključio bilo kakve dogovore s Chegom, a 26-godišnja odvjetnica Raquel Lourenco uvjerena da će održati riječ: “To je nešto što se neće dogoditi, sigurna sam u to”, rekla je.

Na skupu PS-a kasnije u petak, 66-godišnja Luisa Patricio rekla je da se sjeća života prije demokracije i da je novi socijalistički vođa Pedro Nuno Santos ključna osoba za zaustavljanje rasta krajnje desnice.

“Ne možemo dopustiti desnici i krajnjoj desnici da nam oduzmu ono malo prava koje nam je još ostalo”, rekla je Patricio.

Nuno Santos popeo se na kraju skupa na malenu pozornicu i zahvalio stotinama pristaša što su došli unatoč kiši. Obećao je da će raditi do zadnje minute za pobjedu.

Ubrzo nakon što je skup PS-a završio, manji broj pristaša Chege prošetao je istom ulicom u Baixi Chiado, jednoj od najpoznatijih lisabonskih četvrti. Ankete pokazuju da bi Chega, koju vodi bivši sportski komentator Andre Ventura, mogla osvojiti između 15 i 20 posto glasova.

Ventura, koji je u petak nosio portugalsku zastavu oko vrata, poznat je po svojoj protumigrantskoj retorici i obećanjima da će svrgnuti tradicionalne stranke, iskorijeniti korupciju i smanjiti porez.

“Prošlo je 50 godina (vladavine) PS-a i PSD-a. Dosta je bilo”, rekao je 56-godišnji Antonio Horta.

Osim korupcijskih skandala najvećih stranaka, Portugal muče i druge brige.

Foto: Pixabay

Kriza stanovanja

Cijene kuća u Portugalu skočile su za oko 80 posto, a stanarine su porasle za oko 30 posto između 2010. godine i drugog kvartala prošle godine, prema statističkim podacima Europske unije. Ta su povećanja bila daleko iznad povećanja plaća.

Najveći rast cijena dogodio se posljednjih godina, uglavnom potaknut priljevom stranih investitora i turista koji traže kratkoročni najam. To se pogotovo osjetilo u velikim gradovima poput prijestolnice Lisabona.

Problem je postao još veći prošlogodišnjim porastom hipotekarnih stopa i inflacijom.

Foto: Pixabay

Niske plaće

Portugalci su dugo bili među onima s najmanjim primanjima u zapadnoj Europi. Na primjer, policajci su ove godine izlazili na prosvjede nezadovoljni svojim plaćama.

Prošle godine je prosječna mjesečna plaća prije oporezivanja iznosila oko 1500 eura, što je jedva dovoljno za najam jednosobnog stana u Lisabonu.

Minimalna plaća, koju zarađuje više od 800.000 ljudi, iznosi 820 eura mjesečno u bruto iznosu, odnosno 676 eura neto.

Gotovo tri milijuna portugalskih radnika zarađuje manje od 1000 eura mjesečno.

Dva desetljeća nakon napada na vlakove u Španjolskoj džihadističke prijetnje i dalje su veliki problem

Komentari