POŠAST U AFRICI Skakavci pustoše plantaže, milijunu Etiopljana prijeti glad

Screenshot

Rojevi pustinjskih skakavaca opustošili su oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i milijun osoba ovisi o hitnoj pomoći u hrani, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Ti podaci zajedničkog istraživanja Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i etiopske vlade objavljeni su u trenutku kada se Istočna Afrika priprema za najezdu još razornijih rojeva.

Skakavci su se pojavili s obilnim kišama posljednjih mjeseci i preplavili regiju izazvavši ogromne štete u Etiopiji, Somaliji, Keniji, Džibutiju, Eritreji, Tanzaniji, Sudanu, Južnom Sudanu i Ugandi.

U Etiopiji su ti insekti razorili plantaže žitarica i bitno smanjili površine stočne ispaše, naveo je FAO.Oko 75 posto Etiopljana koji žive u središtu i na jugu zemlje treba pomoć u hrani.

Pandemija koronavirusa jako komplicira pokušaje ublažavanja katastrofe, upozorila je predstavnica FAO-a u Etiopiji Fatouma Seid.

Etiopija je službeno registrirala samo 74 slučaja koronavirusa, ali provodi jako malo testiranja.

U pogledu skakavaca, FAO je prošlog tjedna upozorio na ogromno povećanje broja skakavaca u regiji koji predstavljaju prijetnju bez presedana za prehranu stanovništva.

Komentari