POSIPAJU SE PEPELOM Dužnosnici Pentagona priznali kako će ‘izvući pouku’ iz rata u Afganistanu

Pixabay

Nakon što je iz Afganistana otišao i zadnji američki vojnik, najviši dužnosnici Pentagona utvrdili su kako će “izvući pouku” iz rata u toj zemlji. Priznali su da osjećaju “bol i bijes” jer su zemlju predali talibanima, a upravo oni su 20 godina bili neprijatelji. 

U prvom javnom istupu nakon završetka kaotične evakuacije 124 tisuća civila iz Kabula u noći s ponedjeljka na utorak, američki ministar obrane Lloyd Austin je rekao kako “niti jedna operacija nije savršena”.

“Želimo izvući svu moguću pouku iz ovog iskustva”, istaknuo je taj bivši general koji se borio u Afganistanu.

On je ujedno odao počast 800 tisuća američkih vojnika koji su od 2001. sudjelovali u afganistanskom ratu u kojemu je poginuo 2461 američki vojnik, među kojima 13 u posljednjim satima povlačenja.



Austin sljedeći tjedan putuje u Perzijski zaljev gdje su saveznici pomagali SAD-u u evakuaciji afganistanskih izbjeglica.

I načelnik združenog stožera američke vojske, general Mark Milley također se borio u Afganistanu te je, prisjetivši se tih dana rekao kako su oni bili “emocionalno iznimno teški”.

“Sve nas razdiru bol, bijes, tuga i žalost s jedne i ponos i neslomljivost s druge strane”, naglasio je.

“Učit ćemo iz ovog iskustva. A ono što nas je dovelo do toga proučavat ćemo godinama. Mi vojnici, pristupit ćemo tome ponizno, iskreno i otvoreno. Ima puno taktičkih, operativnih i strateških pouka koje moramo izvući”, zaključio je Milley.

Komentari