Poznata tvrtka nakon 80 godina proglasila stečaj, više od 500 djelatnika će dobiti otkaz

Foto: Freepik

Ne nazire se kraj valu bankrota u Njemačkoj. Treće najveće gospodarstvo na svijetu prolazi svoje najteže dane u nekoliko desetljeća, a u posljednjih nekoliko mjeseci bankrot su proglasile neke od najpoznatijih tvrtki poput Römertopfa, Arka, Eillessa ili Hussela.

U samo tjedan dana 30 građevinskih tvrtki je proglasilo stečaj, ali kriza je pogodila i druga područja, ne samo građevinski. Stečaj je proglasila i poznata toplana, a na isto se odlučio njemački lanac trgovina mješovitom robom.

Sada je bankrot pogodio i jednog od svjetskih lidera. Naime, poznata tvrtka Ilig u utorak je podnijela zahtjev za stečaj pred sudom u Heilbronnu. Lokalni mediji javljaju da je svjetski lider u problemima od koronavirusa. Sud je u utorak odobrio zahtjev, a još nije posve jasno što tvrtku čeka.

Foto: Freepik

Traži se svježi novac

Riječ je o tvrtki koju je davne 1946. godine osnovao Adolf Ilig, a koji je dvije godine kasnije razvio je svoj prvi proizvod – bušilicu. U 1950-ima Illig se fokusirao na proizvodnju sušilica za rublje, a danas je poznata po proizvodnji strojeva i alata za termooblikovanje.



“Tvrtku ne treba rasprodavati. To je jasno. Sada je važno pronaći investitora. Trebamo svježi novac. Posao je tu”, rekao je ovlašteni predstavnik tvrtke Mikael Unser.

U sjedištu tvrtke u Heilbronnu u utorak je više od 500 radnika dobilo obavijest o stečaju. Za radnike to znači normalno poslovanje iduća tri mjeseca. Iz sindikata najavljuju da će se zauzeti za svoje radnike i osigurati očuvanje radnih mjesta za budućnost.

Razloge zbog kojih je tvrtka pokrenula stečaj Unser vidi u nesklonosti kupaca kupnji i teškoj gospodarskoj situaciji te 500 radnika nema drugog izbora nego čekati i vidjeti što će se sljedeće dogoditi s divom za proizvodnju strojeva.

U Hrvatskoj industrijska proizvodnja u siječnju pala drugi mjesec zaredom

Komentari