Predsjednica Europske komisije stigla u Kijev na razgovore

Foto: Twitter

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u četvrtak u Kijev na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije.

– Dobro je vratiti se u Kijev, četvrti put od početka ruske invazije. Ovaj put, sa svojim timom povjerenika, napisala je na Twitteru ispod fotografije dolaska na kijevski željeznički kolodvor.

– Ovdje smo zajedno kako bismo pokazali da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvijek. I kako bismo dodatno produbili našu potporu i suradnju, dodala je.

Članovi Europske komisije sastat će se u četvrtak s članovima ukrajinske vlade.



U petak će se Von der Leyen i predsjedavajući Europskog vijeća Charles Michel sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim na summitu EU-Ukrajina.

Dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od EU-a očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu “što je brže moguće i što uspješnije”.

Na sastanku će se vjerojatno priznati napredak Ukrajine u nekim područjima, poput reformi pravosuđa, te će se raspravljati o drugim oblicima kratkoročne i dugoročne potpore.

Očekuje se da će EU najaviti obuku dodatnih 15.000 vojnika kao dio aktualne misije obuke, a vjerojatno će se razgovarati i o financijskoj i humanitarnoj potpori te kontinuiranoj pomoći za održavanje izvoza hrane unatoč ratu.

Na dnevnom redu je i potpora EU-a najavljenom planu Zelenskog u 10 točaka za ponovnu uspostavu mira, obnovu Ukrajine i pravdu za ratne zločine koje je počinila Rusija.

Raspravljat će se i o ukidanju naknada za roaming za ukrajinske korisnike mobilnih telefona u sklopu nastojanja da se ukrajinsko gospodarstvo približi jedinstvenom tržištu EU-a.

Komentari