Predsjednik europske države odlučio se kandidirati za glavnog tajnika NATO-a: Rutte ima konkurenciju

Na fotografiji: Mark Rutte. Foto: Antonio Balic / CROPIX

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je danas da se odlučio kandidirati za glavnog tajnika NATO-a, poziciju za koju mnoge države članice podržavaju nizozemskog premijera u odlasku Marka Ruttea.

U veljači su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, dajući mu odskočnu dasku da dođe na čelo transatlantskog saveza.

Međutim, danas je Iohannis rekao da će se natjecati za to mjesto, tvrdeći da istočnoeuropskim državama treba bolja zastupljenost u euroatlantskim čelnim ulogama, prenosi Index.

Foto: Twitter

Bolja zastupljenost istočnoeuropskih država

“Mislim da NATO treba obnoviti pogled na svoju misiju. Istočna Europa daje vrijedan doprinos razgovorima i odlukama NATO-a. S uravnoteženom, snažnom i utjecajnom zastupljenošću iz ove regije, savez će moći donositi najbolje odluke kako bi odgovorio na sve potrebe i brige država članica”, rekao je Iohannis.



Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom, što znači da sve članice moraju pristati na konačnu odluku. Savez ima 32 člana nakon nedavnog pristupanja Švedske.

Rumunjska, članica EU-a i NATO-a, podigla je izdavanja za obranu na 2,5 posto BDP-a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

U toj zemlji koja dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom nalazi se američki protubalistički sustav kao i stalna borbena skupina NATO-a.

Tko će biti novi glavni tajnik NATO-a? Više od 20 članica podržava nizozemskog premijera

Komentari